De dampkap is een onmisbaar element in de keuken. Ze voert stoom, vervuilde lucht en vet af zodat jij ongestoord en heerlijk kan koken. Daar waar de afzuigkap vroeger vaak een lomp onderdeel was dat het design van je keuken verstoorde, zijn er vandaag de dag heel wat soorten dampkappen die net het omgekeerde doen. Ze worden tegenwoordig in mooie jasjes gehuld, zien er nog amper uit als afzuigkappen en vormen ware eyecatchers in keukens.

De soorten dampkappen op een rijtje

Een overzicht van de verschillende soorten dampkappen:

Een plafondunit

De plafondunit is een van de populairste tussen de verschillende soorten dampkappen. Hij ziet eruit als een platte dampkap die in het plafond boven de kookplaat of het fornuis gemonteerd wordt. Zowel de praktische als stijlvolle eigenschappen maken van hem een echt blijvertje. Zelfs op grotere hoogte biedt hij de gewenste afzuigkracht. Tegelijkertijd hangt hij nauwelijks in het zicht, wat een optimaal ruimtegevoel creëert.

Een in- en onderbouwdampkap

Deze afzuigkap monteren we in een keukenkast, mdf-constructie of verlaagd plafond boven de kookplaat of het fornuis. Net zoals de plafondunit ziet de in- of onderbouwdampkap er plat en esthetisch uit. Hij doet flink zijn werk zonder de uitstraling van je keuken te verstoren.

Een telescopische dampkap

De telescopische dampkap hangt net als de in- of onderbouwdampkap in de keukenkast, mdf-constructie of het verlaagde plafond boven je kookplaat of fornuis. Echter heeft de telescopische dampkap minder plaats nodig voor de montage, omdat je hem kan uitschuiven. Daardoor ziet hij er kleiner uit, maar boet hij niet in aan afzuigkracht.

Een geïntegreerde dampkap

De geïntegreerde dampkap verwerken we ook in de bovenkasten en functioneert eveneens met een klapsysteem. De voorzijde wordt voorzien van een keukenfront in lijn met de rest van je keuken.

Werkbladafzuiging

De werkbladafzuiging is een van de populairste onder de verschillende soorten dampkappen. Deze dampkap wordt in je werkblad of kookplaat geïntegreerd wordt en leent zich uitstekend voor keukens met een eiland. Maar hij past net zo goed in hoekkeukens, U-keukens, moderne, landelijke, Scandinavische, greeploze, houten, ecologische en leefkeukens. De tabletdampkap is zo’n voorbeeld van werkbladafzuiging, waarbij de afzuigunit naar boven schuift bovenaan je kookplaat.

Een decoratieve dampkap

Als je op zoek bent naar dé ultieme design dampkap die er eigenlijk niet eens uitziet als een soort dampkap, dan is de decoratieve dampkap iets voor jou. Het is een element dat juist gezien moét worden. Zo werd de eilanddampkap speciaal ontworpen voor design kookeilanden.

Een wanddamkap

Er bestaan verschillende soorten wanddampkappen. Zo zijn er wanddampkappen met een schouw (schouwdampkappen, piramide-dampkappen of vlakke dampkappen) om de lucht te evacueren, maar die omvangrijke schacht wordt steeds minder noodzakelijk en verhindert ook de hoofdruimte. Nieuwere wanddampkappen komen in de vorm van schuine wandelementen of headfree dampkappen. Sommige modellen doen zelfs dienst als een smalle boekenplank aan de wand.

Een recirculatiedampkap vs. een luchtafvoerdampkap

De verschillende soorten dampkappen kunnen ook onderverdeeld worden in recirculatie- en luchtafvoerdampkappen. Die tweede soort is aangewezen als je een luchtafvoer naar buiten hebt. Is dat niet het geval, dan is een recirculatiedampkap aangeraden in jouw keuken. Die zuigt de dampen op, filtert ze en blaast ze terug uit in de keuken. Je dampkap bestaat dan uit koolstoffilters die vuil en geurtjes opnemen.

De breedte van je dampkap

Je dampkap hoort minstens even breed te zijn als de kookplaat of het fornuis eronder. In het ideale geval tel je er nog 30 cm bij. Zo weet je zeker dat alle geurtjes, lucht, dampen en vetten optimaal weggezogen worden.

De afzuigcapaciteit

Een dampkap moet z’n werk doen en ervoor zorgen dat je keuken altijd fris ruikt. Daarom is het van belang dat je de afzuigcapaciteit afstemt op de grootte van je keuken. De afzuigcapaciteit is het maximale vermogen van je afzuigkap en drukken we uit in kubieke meters per uur. Het vermogen bepaalt hoeveel en met welke snelheid de lucht uit je keuken gezogen wordt. De afzuigcapaciteit verschilt afhankelijk van het merk en soort dampkap. Zo zijn er dampkappen met een capaciteit van 160 m³ tot 800 m³ en meer. Onze adviseur kan je adviseren over welke capaciteit aangeraden is voor jouw keuken.

De afstand tot je dampkap

Er dient ook aandacht besteed te worden aan de afstand tussen je kookplaat of fornuis en je dampkap. Hangt je dampkap te laag of te hoog, dan kan hij zijn werk niet goed uitvoeren.
Bij een gaskookplaat bijvoorbeeld komen er vlammen aan te pas. En als je dampkap te laag hangt, kan die vuur vatten. Hangt hij te hoog, dan zuigt hij onvoldoende alle lucht af. Meestal raden we een minimale afstand van 65 cm en een maximale afstand van 80 cm aan.
Bij een elektrische kookplaat (keramisch of inductie) hanteren we doorgaans een minimale afstand van 55 cm en een maximale afstand van 80 cm aan voor een optimale afzuiging.

toonzaalkeuken
toonzaalkeuken