Aan het rondkijken om je keuken uit te breiden met een keukeneiland of kookeiland? Een kookeiland is een grote aanwinst voor je keuken, het kan alleen moeilijk zijn om je keuze te maken. De laatste jaren is het een van de grootste trends in de keuken: een keukeneiland. Ben jij ook op zoek naar een kookeiland in je keuken?

Onze adviseurs helpen je daar graag bij: we verzamelden hun beste tips zodat jij het ideale keukeneiland kan kiezen.

Hoe je keukeneiland kiezen?

We houden rekening met enkele factoren als je een keukeneiland nodig hebt: de grootte van de keuken, de grootte en diepte van het kookeiland zelf, je budget en welke functie het eiland moet vervullen… Allemaal belangrijke zaken om op voorhand bij stil te staan.

Grootte van je keuken

Eerst en vooral is het erg belangrijk om de grootte van je keukeneiland af te stemmen op de grootte van je keuken. Als je keukeneiland te groot is voor de ruimte, zal dat enorm opvallen. Dan heb je geen keuken meer, maar een veel te groot keukeneiland in een te kleine keuken.

Goed meten op voorhand is dus zeker de boodschap! Kan je moeilijk inschatten hoe groot je keukeneiland zal zijn? Het helpt om dit in je keuken (to be) af te plakken met schilderstape. Kijk zeker goed hoe ver al je schuiven en lades zullen openen en bekijk of je echt wel genoeg bewegingsruimte overhoudt.

Wil je een keukeneiland om comfortabel aan te zitten en hou je niet van barkrukken of hoge stoelen? Hou dan rekening met een hoogte van 70 centimeter. Wil je staand eten aan je keukeneiland of alleen maar koken? Dan heb je 95 centimeter hoogte nodig.

Qua diepte van het keukeneiland kijken we vooral hoe je het eiland wilt gaan gebruiken. Is het vooral bedoeld als extra opbergruimte en wil je voornamelijke kastruimte? Hou dan zeker rekening met een 60 centimeter als kastdiepte.

Functie van het kookeiland

Vervolgens de functie van je kookeiland: wist je dat je een keukeneiland op verschillende manieren kan inrichten?

De meest bekende manier is die met opbergruimte aan één kant en enkele barstoelen aan de rechterkant om gezellig te kunnen zitten. Er zijn echter nog veel andere opties mogelijk, het hangt maar van de functie af die jij nodig hebt.

Om maar enkele functies op te sommen: je kan kiezen voor een zitgedeelte en eetgedeelte als je graag echt een leefkeuken wilt maken. Heb je meer ruimte nodig om te koken? Dan kan een kookeiland met een ingebouwde spoelbak en ingebouwde kookplaat ideaal zijn.

Gek op wijn? Wat dacht je van een plaats in je keukeneiland, speciaal gereserveerd om je favoriete flessen wijn op temperatuur te houden?

Heb je voornamelijk veel extra opbergruimte nodig? Ook dan is een keukeneiland erg geschikt voor in je keuken: je voegt direct extra opbergruimte toe en kan zo zorgen voor een meer opgeruimde keuken.

  • Zit- en eetgedeelte
  • met ingebouwde spoelbak
  • met ingebouwde kookplaat
  • met ingebouwde ‘wijnkelder’
  • extra opbergmogelijkheden
  • als ‘butchers block’: extra plaats om te koken en te snijden

Budget

Onontbeerlijk als je nieuwe toevoegingen aan je keuken wilt: met welk budget moet je rekening houden? Het hangt natuurlijk af van wat jij graag wilt: wil je een marmeren blad op je keukeneiland of kan een goedkoper materiaal ook? Hoe meer toeters en bellen je graag wilt, hoe duurder je keukeneiland zal worden.

Ergonomie

In het artikel over de ergonomische keuken, spraken we er ook al over: het is ergonomisch gezien ook een goede beslissing om met een kookeiland te gaan werken: zo krijg je een fijne werkruimte in een (meestal) driehoeksvorm.

Deze driehoek bestaat uit de spelbak, de kookplaat en de koelkast. Soms wordt er meer gekeken naar een vierkant en komt de afwasmachine bij in deze opstelling. Kijk dus zeker hoe jij het gemakkelijkste kan werken: vaak is dat onbewust in deze driehoek. Map alles ook zeker eens op de grond en kijk of er geen probleem is met deuren of lades die geopend worden.

Keukeneiland met bar

Een van de meest populaire manieren om een keukeneiland te integreren in je keuken: een bar! Daarmee bedoelen we geen tikibar, maar eerder een ‘ontbijtbar’. Gezellig samen ontbijten in de keuken, een extra werkplek voor tijdens het thuiswerken of gezelschap tijdens het koken? Dankzij een keukeneiland met bar, kan het allemaal.

Extra opbergmogelijkheden

Een keukeneiland is méér dan alleen maar wat extra opbergruimte in de keuken, maar ook een handige manier om meer kookruimte in de keuken te krijgen. Toch mag je de extra opbergmogelijkheid zeker niet onderschatten: of je nu potten en pannen op een handige manier wilt opbergen, je wijnflessen een vaste plaats moeten krijgen of je graag extra servies in je eiland wilt opbergen: extra opbergplaatsen zijn altijd handig meegenomen.

Integreren in de keuken of laten opvallen?

Wil je dat het keukeneiland wegvalt in je keuken en er helemaal in opgaat, of mag je keukeneiland net opvallen en de eyecatcher van de keuken zijn? Laat het onze adviseurs zeker weten, zij kijken graag met jou mee.

Welke apparaten in je keukeneiland?

Tenslotte: welke keukenapparaten wil jij graag op je eiland terugzien? Wil je graag een ingebouwde afwasmachine, een dampkap boven je eiland of ben je op zoek naar dé wijnkast om te integreren in je keukeneiland? Misschien maak je er het liefste een kookeiland van met een kookvuur en een spoelbak. Er zijn veel mogelijkheden!

Wil je onze keukeneilanden graag eens komen bewonderen voor je je definitieve keuze maak? Onze keukenspecialisten staan je bij met raad en daad en zorgen ervoor dat jij het ideale keukeneiland vindt voor in je keuken. Kom eens langs in een van onze showrooms en laat je adviseren.

Welke stijl van keukens passen bij een houten vloer?

Wil jij je keuken goed laten combineren met een houten vloer of een prachtige laminaatvloer? Wij hebben voor jou het opzoekwerk al gedaan: welke keukens zullen prachtig staan bij jouw houten vloer of laminaat? Onze experten geven je graag hun beste tips mee!

Een houten vloer in je keuken: een goed idee?

Het klinkt niet als een logische beslissing: een houten vloer plaatsen in wat per definitie als een natte ruimte wordt gezien. Toch kan een houten vloer echt een mooie aanvulling zijn op jouw interieur, ook in de keuken. Gelukkig bestaan er allemaal tips & tricks om geen last te krijgen van hout in de keuken en die tips kan je heel gemakkelijk toepassen op je houten vloer.

Houten vloer onderhouden

Een houten vloer moet goed onderhouden worden, zeker als je kiest voor een écht houten vloer. Afhankelijk van het soort hout dat je gekozen hebt, zal je waarschijnlijk specifieke onderhoudsproducten moeten aanschaffen.

Als je een gelakte houten vloer hebt, moet je deze lakafwerking mooi onderhouden. Enkele keren per jaar moet je dan met een polish over het hout gaan om je vloer in topconditie te houden.

Als je een geoliede houten vloer hebt, is het nodig om regelmatig je vloeren opnieuw in te oliën.

Hout is een natuurlijk materiaal en zal natuurlijk na verloop van jaren gaan slijten. Je kan je vloer weer opschuren en afwerken als het tijd is om je vloer weer te gaan vernieuwen.

Welke keukenstijl past bij jouw houten vloer?

De hamvraag: welke keukenstijl staat er mooi bij jouw houten vloer? We bespreken de verschillende keukenstijlen en bekijken welke stijl goed past bij jouw vloer.

Scandinavische keukens

Een Scandinavische keuken herken je aan het vele wit en aan de strakheid van de keuken. Deze keukens zijn erg minimalistisch en strak zonder al te veel poespas.

Dit soort keukens heeft vaak de kleur wit als basis: de muren zijn wit geverfd, het plafond is wit. Ook de keukenkastjes zijn vaak wit gelakt of geverfd (zowel glanzend als mat). De witte kleur zorgt ervoor dat de ruimte nog meer open en licht lijkt. Ook zien we erg veel houten accenten in de Scandinavische keuken. Hierbij kies je het liefste voor een lichtgekleurde houtsoort, niet voor een donkere variant.

Hoe zijn de kasten vaak afgewerkt in een Scandinavische keuken? Net omdat je op zoek bent naar een keuken die zo strak mogelijk is, passen greeploze lades en kasten perfect bij dit design.

Werk met veel wandplanken! In een Scandinavische keuken worden de bovenste keukenkastjes regelmatig (deels) vervangen door een houten wandplank. Die kan je dan ook weer leuk inrichten met je favoriete borden, tassen en snuisterijtjes.

Past een houten vloer bij een Scandinavische keuken? Ja, zeker! Dit type keuken combineert het mooiste bij een lichtgekleurde houten vloer. Een vloer die wat extra opvalt? Dan kies je het beste voor een houten vloer die in visgraatmotief gelegd is.

  • witte kleuren
  • veel houten accenten
  • strakke keuken
  • wandplanken
  • minimalistische keuken

Landelijke keukens

Als je denkt aan een landelijke keuken, denk je aan gezelligheid. Een leefkeuken die het hart is van je huis. Dit type keuken is minder strak dan bijvoorbeeld de Scandinavische keuken, maar dat zorgt net voor meer warme sfeer in de keuken.

In dit type keuken gebruik je ook witte tinten, maar vaak gecombineerd met grijstinten en bruintinten.

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van hout in de landelijke keuken, daarom past een houten vloer ook ideaal bij dit type keuken. Wil je graag een donkerhouten keukenvloer? Dat kan perfect! Kies voor een houten vloer met een donkere nerf, of laat het hout in een opvallend patroon leggen.

  • gezellige keuken
  • leefkeuken
  • warme sfeer
  • houten accenten, ook in donker hout
  • meer gebruik van tierlantijntjes

Industriële keukens

Een ander type keuken dat de laatste jaren ongelooflijk populair geworden is, is de industriële keuken. Deze keuken herken je aan de stoere uitstraling en donkere kleuren. Er wordt veel gewerkt met ruimte, donkere kleuren (zowel voor de keuken zelf als voor de muurafwerking en de vloeren), ruwe materialen zoals beton en onafgewerkt hout.

Robuuste, ruwe materialen zijn hét opvallendste kenmerk van een industriële keuken: ruw hout zien we in de werkbladen, als accessoires of als afwerking en RVS is ook alomtegenwoordig. Wil jij graag een betonnen aanrecht? Dan past dit prachtig bij een industriële keuken.

De keuken is strak ingedeeld en erg ruimtelijk. Hou het werkblad zo leeg mogelijk qua keukenapparaten, dat laat de keuken het beste tot zijn recht komen.

Felle kleuren worden zo goed als niet gebruikt in deze stijl keuken, wel wordt er gekozen voor donkere tinten zoals grijs, zwart, bruin en donkerblauw.

Je kan kiezen voor een houten vloer bij een industriële keuken, zowel een lichte tint als een donkere. Ook wordt er vaak gekozen om deels te werken met een gietvloer en een deel houten vloer.

  • donkere kleuren
  • robuuste, ruwe materialen
  • minimalistisch
  • Roestvrij staal
  • beton

Ecologische keuken

Ecologisch is mooi. Zowel voor het milieu, voor jou, voor je woning en ja, ook voor je portemonnee. Duurzame, groene of ecologische keukens bestaan uit FSC- of PEFC-gecertificeerd hout of andere natuurlijke materialen, die milieu- en mensvriendelijk geproduceerd worden. Zulke materialen gaan bovendien ellenlang mee, zijn achteraf biologisch afbreekbaar en voor een deel recyclebaar.

Wil jij graag een duurzame en ecologische keuken? Het hout dat gebruikt wordt in dit type keukens, is FCS- of PEFC-gecertificeerd. Kies daarom ook voor een houten vloer die net zo ecologisch en duurzaam is als je keuken zelf.

  • ecologische materialen die duurzaam zijn
  • FCS of PEFC-gecertificeerd hout

Zo, nu heb je alweer extra inspiratie voor de houten vloer in je keuken. Heb je nog vragen? Onze Adrem keukenadviseurs helpen je graag verder!