Welke stijl van keukens passen bij een houten vloer?

Wil jij je keuken goed laten combineren met een houten vloer of een prachtige laminaatvloer? Wij hebben voor jou het opzoekwerk al gedaan: welke keukens zullen prachtig staan bij jouw houten vloer of laminaat? Onze experten geven je graag hun beste tips mee!

Een houten vloer in je keuken: een goed idee? 

Het klinkt niet als een logische beslissing: een houten vloer plaatsen in wat per definitie als een natte ruimte wordt gezien. Toch kan een houten vloer echt een mooie aanvulling zijn op jouw interieur, ook in de keuken. Gelukkig bestaan er allemaal tips & tricks om geen last te krijgen van hout in de keuken en die tips kan je heel gemakkelijk toepassen op je houten vloer. 

Houten vloer onderhouden

Een houten vloer moet goed onderhouden worden, zeker als je kiest voor een écht houten vloer. Afhankelijk van het soort hout dat je gekozen hebt, zal je waarschijnlijk specifieke onderhoudsproducten moeten aanschaffen. 

Als je een gelakte houten vloer hebt, moet je deze lakafwerking mooi onderhouden. Enkele keren per jaar moet je dan met een polish over het hout gaan om je vloer in topconditie te houden. 

Als je een geoliede houten vloer hebt, is het nodig om regelmatig je vloeren opnieuw in te oliën. 

Hout is een natuurlijk materiaal en zal natuurlijk na verloop van jaren gaan slijten. Je kan je vloer weer opschuren en afwerken als het tijd is om je vloer weer te gaan vernieuwen. 

 

Welke keukenstijl past bij jouw houten vloer? 

De hamvraag: welke keukenstijl staat er mooi bij jouw houten vloer? We bespreken de verschillende keukenstijlen en bekijken welke stijl goed past bij jouw vloer. 

Scandinavische keukens

Een Scandinavische keuken herken je aan het vele wit en aan de strakheid van de keuken. Deze keukens zijn erg minimalistisch en strak zonder al te veel poespas. 

Dit soort keukens heeft vaak de kleur wit als basis: de muren zijn wit geverfd, het plafond is wit. Ook de keukenkastjes zijn vaak wit gelakt of geverfd (zowel glanzend als mat). De witte kleur zorgt ervoor dat de ruimte nog meer open en licht lijkt. Ook zien we erg veel houten accenten in de Scandinavische keuken. Hierbij kies je het liefste voor een lichtgekleurde houtsoort, niet voor een donkere variant. 

Hoe zijn de kasten vaak afgewerkt in een Scandinavische keuken? Net omdat je op zoek bent naar een keuken die zo strak mogelijk is, passen greeploze lades en kasten perfect bij dit design.

Werk met veel wandplanken! In een Scandinavische keuken worden de bovenste keukenkastjes regelmatig (deels) vervangen door een houten wandplank. Die kan je dan ook weer leuk inrichten met je favoriete borden, tassen en snuisterijtjes. 

Past een houten vloer bij een Scandinavische keuken? Ja, zeker! Dit type keuken combineert het mooiste bij een lichtgekleurde houten vloer. Een vloer die wat extra opvalt? Dan kies je het beste voor een houten vloer die in visgraatmotief gelegd is.

 • witte kleuren 
 • veel houten accenten
 • strakke keuken
 • wandplanken
 • minimalistische keuken

Landelijke keukens

Als je denkt aan een landelijke keuken, denk je aan gezelligheid. Een leefkeuken die het hart is van je huis. Dit type keuken is minder strak dan bijvoorbeeld de Scandinavische keuken, maar dat zorgt net voor meer warme sfeer in de keuken. 

In dit type keuken gebruik je ook witte tinten, maar vaak gecombineerd met grijstinten en bruintinten. 

Ook wordt er vaak gebruik gemaakt van hout in de landelijke keuken, daarom past een houten vloer ook ideaal bij dit type keuken. Wil je graag een donkerhouten keukenvloer? Dat kan perfect! Kies voor een houten vloer met een donkere nerf, of laat het hout in een opvallend patroon leggen. 

 • gezellige keuken
 • leefkeuken
 • warme sfeer
 • houten accenten, ook in donker hout
 • meer gebruik van tierlantijntjes

Industriële keukens

Een ander type keuken dat de laatste jaren ongelooflijk populair geworden is, is de industriële keuken. Deze keuken herken je aan de stoere uitstraling en donkere kleuren. Er wordt veel gewerkt met ruimte, donkere kleuren (zowel voor de keuken zelf als voor de muurafwerking en de vloeren), ruwe materialen zoals beton en onafgewerkt hout.

Robuuste, ruwe materialen zijn hét opvallendste kenmerk van een industriële keuken: ruw hout zien we in de werkbladen, als accessoires of als afwerking en RVS is ook alomtegenwoordig. Wil jij graag een betonnen aanrecht? Dan past dit prachtig bij een industriële keuken. 

De keuken is strak ingedeeld en erg ruimtelijk. Hou het werkblad zo leeg mogelijk qua keukenapparaten, dat laat de keuken het beste tot zijn recht komen.

Felle kleuren worden zo goed als niet gebruikt in deze stijl keuken, wel wordt er gekozen voor donkere tinten zoals grijs, zwart, bruin en donkerblauw. 

Je kan kiezen voor een houten vloer bij een industriële keuken, zowel een lichte tint als een donkere. Ook wordt er vaak gekozen om deels te werken met een gietvloer en een deel houten vloer. 

 • donkere kleuren
 • robuuste, ruwe materialen
 • minimalistisch
 • Roestvrij staal
 • beton

Ecologische keuken

Ecologisch is mooi. Zowel voor het milieu, voor jou, voor je woning en ja, ook voor je portemonnee. Duurzame, groene of ecologische keukens bestaan uit FSC- of PEFC-gecertificeerd hout of andere natuurlijke materialen, die milieu- en mensvriendelijk geproduceerd worden. Zulke materialen gaan bovendien ellenlang mee, zijn achteraf biologisch afbreekbaar en voor een deel recyclebaar.

Wil jij graag een duurzame en ecologische keuken? Het hout dat gebruikt wordt in dit type keukens, is FCS- of PEFC-gecertificeerd. Kies daarom ook voor een houten vloer die net zo ecologisch en duurzaam is als je keuken zelf. 

 • ecologische materialen die duurzaam zijn
 • FCS of PEFC-gecertificeerd hout

Zo, nu heb je alweer extra inspiratie voor de houten vloer in je keuken. Heb je nog vragen? Onze Adrem keukenadviseurs helpen je graag verder!  Neem vandaag nog contact op met ons of kom langs in een van onze showrooms.