Van een homemade pizza over een delicieuze quiche tot een traditionele gratin. Na wat voorbereidingswerk gooi je je gerecht in de oven en hij doet de rest. Maar hoe weet je nu welke oven helemaal bij jouw cooking skills past? Kies jij voor een conventionele oven, combi-oven, microgolf, heteluchtoven of stoomoven? De keukenadviseur van Adrem Keukens schept duidelijkheid!

Van conventionele oven tot combi-oven: een overzicht van alle ovens

De conventionele oven

De klassieker onder de ovens: de conventionele oven. Deze oven houdt het graag bescheiden en biedt twee weerstanden aan, boven- en onderaan. Je kan de boven- en onderwarmte afzonderlijk inschakelen om je gerecht perfect te laten garen. In deze oven rijzen taarten gelijkmatig en krijgen pizzabodems een heerlijke crust.

De heteluchtoven

Wanneer de bovenstaande conventionele oven voorzien wordt van een extra ventilator achteraan, dan spreken we van een heteluchtoven. De ventilator zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de lucht over de hele oven. Stouw jij je oven graag vol met verschillende soorten groenten of kip bijvoorbeeld? In de heteluchtoven kan het allemaal tegelijkertijd. En door de warmtecirculatie hoef je je oven zelfs niet voor te verwarmen. Een turbo heteluchtoven heeft nog een extra warmte-element voor de ventilator, waardoor baktijden van gerechten opmerkelijk verkorten.

De microgolf

De microgolf, hét keukentoestel waarmee je snel gerechten bereidt, opwarmt of ontdooit. De microgolven brengen de vochtdeeltjes in voeding in beweging en deze wrijving geeft warmte vrij. Dankzij een draaiende plateau of antenne worden de microgolven evenredig verdeeld over je gerecht.

De combi-oven

Als je het aantal toestellen in je keuken liever wat beperkt, dan is de combi-oven een slimme optie. Een combi-oven is een volwaardige, inbouwoven met een microgolffunctie. Je kan erin grillen, bakken, braden, koken, opwarmen en ontdooien. Een combi-microgolfoven beschikt over alle microgolffuncties, maar dan met een bijkomende grill- en heteluchtfunctie. Met een combi-oven bespaar je dus niet alleen ruimte, maar ook geld, energie en tijd. Je hoeft maar één toestel in plaats van twee aan te schaffen en je verbruikt ook enkel energie voor één apparaat. Doordat je de oven- en magnetronfuncties tegelijkertijd kan gebruiken, is je gerecht ook sneller klaar.

De stoomoven

Met een stoomoven tover je gerechten op tafel die werkelijk barsten van smaak en vitamines. Dat komt omdat de oven water omzet in stoom, wat zorgt voor een gelijkmatige en snelle opwarming. Die vochtige hitte droogt het voedsel dus niet uit. Je hebt enerzijds de hogedrukstoomovens die op je waterleiding aangesloten worden en die snellere resultaten opleveren. De lagedrukstoomovens anderzijds kan je ook rechtstreeks aansluiten of gebruiken met een waterreservoir. De stoomoven kan voedsel ook regenereren: het eten wordt opgewarmd alsof het net vers klaargemaakt is.

De combi-stoomoven

De eindeloze combinaties houden niet op. De combi-stoomoven voorziet de stoomoven van een heteluchtfunctie en eventuele grillfunctie. Bij deze oven hoef je je gerechten niet te voorzien van olie of vet en ze behouden hun sappige smaak.

landelijke keuken
blog-02
blog-01

De talrijke functies van de oven

Naast de timerfunctie en ontdooifunctie beschikken bepaalde ovens over nog een aantal handige functies die het gebruik ervan extra leuk maken.

Reinigingsfuncties

Je moet je oven geregeld schoonmaken. De dag van vandaag zijn er ovens op de markt met diverse zelfreinigende functies:

  • Een oven met pyrolysereiniging is zelfreinigend. Het enige dat je moet doen is de bakplaten, roosters en geleiders uit je oven halen. Zet je het programma in werking, dan vergrendelt de ovendeur zichzelf en stijgt de temperatuur in je oven tot maar liefst 500 °C. Alle voedselresten en vuil worden verkoold en kan je achteraf eenvoudig wegvegen.
  • Ovens met katalysereiniging ontvetten zichzelf. Een katalysator zuivert de lucht in de oven tijdens het koken en elimineert vet- en geurstoffen. Eigenlijk zorgt dat ervoor dat je oven niet eens vuil wordt, zodat je achteraf niet meer hoeft na te reinigen.
  • Als laatste hebben hydrolyse-ovens een gedeeltelijk geautomatiseerd reinigingssysteem. Je plaatst een halve liter water met een druppel afwasmiddel in de oven en schakelt het reinigingsprogramma in. Vervolgens warmt de oven op tot 60 °C, waardoor het water met afwasmiddel verdampt en condenseert. Vervolgens wordt het vuil gedurende 20 minuten losgeweekt. Daarna veeg je het vuil snel en gemakkelijk weg met een spons.

Automatische programma’s

Bepaalde ovens hebben een aantal voorgeprogrammeerde recepten in hun geheugen staan. Het enige dat jij nog hoeft te doen, is de juiste bereiding selecteren en je oven stelt vervolgens de juiste temperatuur, vochttoevoer en bereidingstijd in. Je kan trouwens ook je eigen bereidingen opslaan.

De braadthermometer

Vlees bakken in de oven kan tricky zijn. Maar met een vlees- of braadthermometer (die je in het vlees steekt) weet je oven wat de precieze kerntemperatuur is en wanneer het vlees perfect gebakken is.

Geconnecteerde ovens

Je kan ovens nu ook connecteren met je tablet of smartphone. Verlies geen tijd meer en verwarm je oven alvast voor als je onderweg bent naar huis. Ontvang een melding wanneer het eten klaar is of hou het bakproces in de gaten door middel van een cameraatje in je oven.

De ovenformaten

Grosso modo bestaan er 4 formaten voor de oven. Het meest voorkomende formaat is 60 cm breed en 60 cm diep. Is jouw keuken iets compacter of gebruik je je oven niet vaak, dan is een oven van 38 of 45 cm hoog misschien iets voor jou. Voor echte ovenliefhebbers zijn ovens van 90 cm breed interessant. Daarin maak je heel simpel meerdere gerechten tegelijkertijd klaar. Verder is er nog de ovencapaciteit. Die drukken we uit in liter. 35 tot 40 liter is geschikt voor 1 of 2 personen, 40 tot 70 liter voor een huisgezin van 3 of 4 personen en 70+ liter voor grote gezinnen met 4 of meer personen.