Een van de grootste trends in keukenapparaten de laatste jaren, dat zijn kokendwaterkranen. Denk maar aan Quookerkranen: zij zijn gestart met deze grote trend en sindsdien zijn deze kranen niet meer weg te denken uit hippe keukens anno 2021.

Gelijk kokend water krijgen zodra je de kraan openzet? Geen waterkoker meer moeten gebruiken als je aan het koken bent? Niet minutenlang moeten wachten op de waterkoker of op het water uit de kraan dat warm wordt? Dat willen we allemaal toch? Daarbij: het zorgt ervoor dat we weer minder keukenapparaten op ons werkblad hebben staan, ideaal als je liever een meer minimalistische look in de keuken wilt.

Hoe werkt een kokendwaterkraan?

Een kokendwaterkraan kan je eigenlijk vergelijken met je bad of douche in huis: in je keukenkastjes wordt er een kleine boiler geplaatst die ervoor zorgt dat je water altijd een hoge temperatuur heeft.

Deze boiler slaat je water onder druk op terwijl het een temperatuur heeft tussen de 95 en 100 graden Celsius. Daarom krijg je direct kokend heet water uit de kraan. Je hebt dus wat extra ruimte nodig in je keukenkast, maar dat is het.

Zet de beveiliging uit en gebruik je kraan direct. Zin in een heerlijk verse tas koffie of thee? Geen probleem: jouw favoriete warme drank is in een handomdraai klaar! Je leest het al, het is een grote aanwinst voor jouw keuken.

Waarom zou je een kokendwaterkraan in huis willen?

Tja, waarom zou je eigenlijk een kokendwaterkraan willen? Het grootste voordeel: het is zo ongelofelijk handig! Niet meer wachten op kokend water, geen waterkoker meer op je aanrecht en niet meer moeten wachten op je hete water als je aan het koken bent. Voor veel mensen was dit echt een item in hun keuken dat ze misten, daarom is het zo’n grote musthave geworden in de hedendaagse keukens.

  • de kraan is veilig en wordt beschermd tegen het hete water
  • geen waterkoker meer nodig
  • handig bij het afspoelen van vuile vaat
  • direct koffie of thee zetten
  • heet water om te steriliseren (bokalen,…)
  • me handige beveiliging voor kinderen

In welke keuken past een kokend water kraan?

De kokendwaterkranen passen bij ieder type en soort keukens: of je nu een Scandinavische stijl wilt, landelijke stijl, strakke keukens, zwarte of donkere keukens, moderne keukens…  Het handige aan dit type kranen is dat ze ook in verschillende uitvoeringen te krijgen zijn, waardoor je ze heel gemakkelijk kan combineren in je woonstijl. Ideaal!

Is een kokendwaterkraan veilig?

Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen over dit type kranen: zijn heet water kranen eigenlijk wel veilig? Hoe zit dat als je kinderen in huis hebt of wat onhandig bent? Maar ja: een kokendwaterkraan is veiliger dan bijvoorbeeld een waterkoker. Een waterkoker wordt heet aan de buitenkant, dat probleem heb je niet bij de heetwaterkranen (zij zijn hiertegen grondig geïsoleerd) en hebben zelfs een kinderbeveiliging.

Heb je kleine kinderen in huis, zou je graag een kokendwaterkraan willen maar maak je je toch wat zorgen? Helemaal niet nodig: deze kranen zijn goed beveiligd en helemaal veilig om te laten installeren en te gebruiken in je keuken.

Welke merken kokendwaterkranen zijn er?

De bekendste kokendwaterkraan is natuurlijk die van Quooker: zijn hebben dit concept op de markt gebracht. Ondertussen zijn er zoals je al wel kan verwachten ook andere merken op de kar gesprongen zodra dit product populair werd.

Enkele andere bekende merken die ook kokendwaterkranen aanbieden:

  • Quooker
  • Grohe
  • Franke
  • Hotto

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kokendwaterkraan?

De boilercapaciteit

Een van de belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als je een kokendwaterkraan wilt aanschaffen, is de boilercapaciteit. Hoeveel liter kan erin en hoe groot is de maat?

Ga je het kokende water erg regelmatig gebruiken of met meerdere mensen in je huishouden? Dan kies je best voor een grotere boiler. Als het dient voor sporadisch gebruik of voor kleine hoeveelheden per dag, kom je toe met een kleinere boiler.

Kleur en vorm van de kraan

Deze kranen hebben ook verschillende uitvoeringen: ideaal, zo kan jij de kraan kiezen die het beste in je keuken en interieur past. Zwarte matte kokendwaterkranen, kranen met een sproeikop, bronzen kranen… ze zijn allemaal verkrijgbaar.

Veiligheid

Veiligheid is ongelofelijk belangrijk als het gaat om een kokendwaterkraan: de kranen hebben een kinderbeveliging, maar het is ook erg belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen niet gemakkelijk aan de kraan kunnen. Daarnaast raden we je zeker aan om de handleiding grondig te lezen om zo veilig mogelijk met de kraan om te gaan: ook volwassenen kunnen zich verbranden bij een verkeerd gebruik van deze soort kranen.

De juiste stroomvoorziening

Wil jij graag een kokendwaterkraan in huis? Dan moet je letten op voldoende stroomvoorziening in de keuken. Je boiler sluit je eigenlijk het beste aan op een aparte groep dan waar de kookplaat op aangesloten zit. Waarom? Als je te veel apparaten op één groep aansluit, kan de groep uitvallen.

De installatie

Je kan de kokendwaterkraan zelf installeren, of als je niet zeker bent over de aansluiting: dit laten doen. Het is geen goed idee om de boiler te installeren waar er een kans is op vorst.

Het energielabel

Hoe zit dat met de energielabels van een kokendwaterkraan? De meeste kokendwaterkranen hebben een goed energielabel: dat is niet alleen goed voor het milieu (je bespaart ook nog eens water omdat het direct kokend heet is), maar ook voor je portemonnee en budget.

3 in 1 kraan?

Als je kiest voor een 3-in-1-kraan, heb je ook nog eens koud en warm water uit je kraan (behalve alleen kokend water). Hiervoor heb je wel een speciaal ventiel nodig, een mengventiel. Dat moet je plaatsen tussen de boiler en de koudwatertoevoer.

Dit type kraan laten de meeste mensen installeren in hun keuken, zo hebben ze alles direct uit één kraan en heb je maar 1 installatie die uitgevoerd moet worden.

Wat denk je, hebben je kunnen overtuigen om een kokendwaterkraan te laten installeren in je keuken? Je kan deze kranen ook testen in onze showrooms, kom dus zeker eens langs. Heb je nog meer advies nodig? Onze keukenadviseurs staan voor jou klaar!