De kogel is door de kerk: je gaat verbouwen en er komt een nieuwe keuken in huis. De hamvraag: welke keukenstijl spreekt jullie het meeste aan? Wij lijsten graag enkele verschillende keukenstijlen voor je op: zo kan je gemakkelijk ontdekken wat jullie ideale keukenstijl is. We combineren de meest gekochte keukenstijlen van dit moment met enkele klassiekers. Dankzij onze keukenadviseurs zal je de verschillen tussen deze keukenstijlen kunnen ontdekken en weet je welke keuken de ideale keuken voor je woning zal zijn.

De verschillende keukenstijlen

Landelijke keukens

Een van de meest populaire keukenstijlen: de landelijke keuken. Landelijke keukens worden vaak gekozen door de mensen die hun keuken gezellig willen maken en wanneer de keuken echt het hart van het huis mag zijn.

In veel gevallen wordt er bij een landelijke keuken gekozen voor een wat lichter type hout. Door bijvoorbeeld wit geverfde houten kastdeuren te kiezen, maak je de keuken optisch lichter. Deze keukens zien we ook vaak in een crèmekleur, pastelgroen of lichtgrijs. Een landelijke keuken is vaak open en een echte eyecatcher in je huis. Om een landelijke keuken écht af te maken is het een leuk idee om te kiezen voor een authentieke oven of een retro fornuis.

Wil jij graag een keuken die gezelligheid en verbondenheid ademt? Combineer deze keuken met een van onze keukeneilanden en maak zo van de keuken echt een leefkeuken.

Nog meer keukeninspiratie? Lees hier verder over landelijke keukens.

Scandinavische keukens

Naast de landelijke keuken is het mogelijk om te kiezen voor de Scandinavische keuken. Als we deze keukenstijl met een woord moeten omschrijven, dan is het minimalistisch. De Scandinavische keukens zijn vaak gemaakt met veel natuurlijke materialen zoals hout (het liefst van al onbewerkt) en passen perfect in een ecologische bouwstijl. Vaak zijn Scandi keukens, witte keukens.

Deze keukenstijl staat bekend om strak afgewerkte details en het gebruik van lichte kleuren. De keuze voor deze lichte kleuren zorgt ervoor dat je gelijk wat meer rust in huis weet te halen. Dit is een geschikte keuze voor de mensen die zich altijd weer ontspannen willen voelen in huis. Kies ook voor cleane, strakke keukentoestellen om de toestellen naadloos te integreren in je nieuwe Scandi keuken.

Ontdek hier meer over Scandinavische keukens.

Houten keuken

Klassieke keuken

De klassieke keuken is weer helemaal terug van weggeweest. Een klassieke keuken, ook wel een Victoriaanse keuken genaamd, is een keuken die echt voorzien is van een authentieke uitstraling.

Vaak gaat het om keukens die zijn voorzien van de nodige decoratie. Hier kan gedacht worden aan keukenkastjes met kleine pilaren aan de onderzijde of keukenkastjes die afgewerkt worden met extra details. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van glas om de keuken luxueus te laten ogen.

De meest gebruikte kleur in de klassieke keuken is nog altijd wit. Dankzij deze kleurkeuze lijkt je keuken ook erg open, hoewel een klassieke keuken al snel ‘zwaar’ kan lijken door de vele tierlantijntjes. Deze keuken combineert prachtig met klassieke keukentoestellen, maar je kan ook kiezen voor moderne keukenapparaten.

Industriële look keukens

Indien je op zoek bent naar een keukenstijl met een stoere uitstraling dan weet je zeker dat je met een industriële look niet de fout in kunt gaan. Deze keukenstijl staat bekend om het gebruik van hout, metaal, brons en andere ruwe materialen.

De combinatie van deze verschillende materialen brengt met zich mee dat je keuken net wat ruiger oogt dan andere keukens. Wees je dan ook bewust van het feit dat deze keukens eigenlijk altijd goed op zullen vallen in huis en echte eyecatchers zijn. Vaak worden deze keukens gemaakt in donkerdere kleuren. Meer inspiratie nodig? Bewonder ook zeker onze zwarte keukens.

Bij deze keukens kan er gedacht worden aan barstoelen die gemaakt zijn van zwerfhout of aan een hardhouten keukenblad.

Zwarte keuken

Moderne keukens

De moderne keuken is ook een erg populaire keukenstijl. Zoals je wel kunt raden is een moderne stijl te herkennen aan de strakke vormgeving. Vaak wordt er gebruik gemaakt van één kookeiland dat centraal in de keuken staat.

De moderne keukens zijn vaak voorzien van de twee klassieke kleuren: zwart en wit. Deze kleuren kunnen in combinatie met elkaar worden gebruikt, maar het kan ook zijn dat er één kleur terug te vinden is in de keuken. De moderne keukens ogen erg netjes doordat alle kastjes gesloten of net open zijn. Dit zorgt voor een nette uitstraling en voor een verzorgde keuken.

In een moderne keuken passen natuurlijk moderne keukenapparaten.

Design keukens

Mocht je een fan zijn van een strak interieur dan raden wij je aan om te kiezen voor een designkeuken. Van alle keukenstijlen is dit echt dé optie voor de mensen die het leuk vinden om het eens volledig anders aan te pakken.

In tegenstelling tot de moderne keuken wordt er bij een design keuken vaak gebruikt gemaakt van abstracte vormen. Dit brengt met zich mee dat de keuken wat minder hoekig oogt. Bij een design keuken wordt er ook vaak gekozen voor een iets opvallendere kleur. Hier kan gedacht worden aan een pastelkleur of antraciet in plaats van zwart/wit. Deze keukens zullen vaak in het oog springen.

Houten keukens

Hou je van natuurlijke materialen? Dan kan je kiezen voor de volledig houten keukens. Deze keukenstijl lijkt in veel opzichten op de landelijke keukenstijl. Het verschil is alleen dat bij de houten keukens echt alles van hout is, van de keukenkastjes tot aan de eettafel.

De sterke hardhout materialen zorgen voor een erg robuuste uitstraling terwijl de zachte houtsoorten juist wat meer balans in huis weten te halen. Een groot voordeel van een houten keuken is dat je het zo duur kunt maken als je zelf wilt. Je kunt gaan voor duurdere soorten hout als eik of teak maar ook voor voordeligere soorten zoals grenen of beuken.

Ecologische keukens

Een van de grootste keukentrends in 2021? Ecologische keukens! Deze keukens worden gemaakt uit FSC-gecertificeerd hout en milieuvriendelijke materialen, die ook nog eens natuurlijk zijn. De materialen gaan jarenlang mee en kunnen later ook gerecycleerd worden en zijn biologisch afbreekbaar.

Greeploze keukens

Tenslotte zijn er nog de greeploze keukens: keukenkastjes die – zoals de naam al doet vermoeden – zonder handvaten of handgrepen gemaakt worden. De laatste jaren winnen deze greeploze keukens aan populariteit omdat ze zo strak zijn.