De opvallendste keukentrends van 2021

De tijd dat we enkel eten klaarmaakten in de keuken ligt al lang achter ons. Keukens en woonkamers vormen steeds meer één geheel. Het afgelopen jaar brachten we ook nog eens grotendeels thuis door, waardoor we steeds meer aandacht besteedden aan ons plekje en ook het design van de keuken. Wil je een nieuwe keuken laten plaatsen die mee is met de tijd? Check snel de opvallendste keukentrends van 2021 en zit samen met de keukenadviseur van Adrem Keukens voor een keukenontwerp op jouw maat.

2339

1. Sober en minimalistisch

We zijn massaal aan het opruimen geslagen en dat zie je terug in de keukentrends van 2021. Interieurs (en ook keukens) anno 2021 worden ontdaan van kleine spullen, zien er clean, sober en minimalistisch uit en hebben handige opbergoplossingen. Fijne, strakke werkbladen en greeploze keukenfronten spelen de hoofdrol. De afzuigkap, die kan ook weg. Kies voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging als je wilt gaan voor een erg strakke en minimalistische keuken.

2. Één met het interieur

Ook de keukentoestellen dragen hun steentje bij aan de minimalistische keukentrend van 2021. Dankzij het mooie design en de naadloze integratie in de keukenkasten worden ze één met het interieur en merk je nauwelijks dat ze er zijn. Waar voorheen minder aandacht besteed werd aan de inhoud van keukenkasten, zie je nu handige indelingsmogelijkheden in lades en kasten die er ook nog eens mooi uitzien en bij de rest van je keuken passen.

3. Op hoog niveau

2020 was een jaar vol veranderingen. En onrechtstreeks veranderde ook onze manier van koken. Steeds meer kleine keukenapparaten vlogen over de virtuele toonbank, zoals slow juicers, blenders en soepmakers om onszelf te verwennen met gezonde gerechten. Maar die kleine keukentoestellen horen natuurlijk niet allemaal thuis op het werkblad van een strakke keuken. Een keuken die mee is met de keukentrends van 2021 heeft dus nood aan opbergruimte, véél opbergruimte. Keukenkasten gaan de hoogte in, letterlijk van vloer tot plafond. Kasten worden voorzien van mooie XL-lades die tot de nok toe gevuld kunnen worden, maar waarin je wel het overzicht behoudt. Win-winsituatie!

Zwarte keuken

4. Een slimme keuken

Keukenapparatuur wordt volgens de keukentrends van 2021 steeds slimmer. Producenten integreren handige snufjes en innovatieve technologieën, waardoor we sneller en eenvoudiger heerlijke recepten op tafel toveren. Sommige keukenapparaten kan je vanop afstand bedienen en kranen zijn tegenwoordig multifunctioneel met gefilterd, koud, kokend of bruisend water. Nieuwe ovens halen de sterrenchef in jezelf naar boven en doen jouw maaltijden barsten van smaak. Sensoren in kookplaten detecteren wat de gewenste temperatuur is voor je gerecht en zorgen voor een constante temperatuur. En koelkasten beschikken over verschillende zones, waarin je de temperatuur en vochtigheidsgraad afzonderlijk kan bijstellen.

5. Natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen, zoals natuursteen en hout, hebben hun plekje opgeëist in de keukentrends van 2021. De designmogelijkheden met organische, nature-inspired en milieuvriendelijke materialen zijn werkelijk eindeloos. En ze zijn niet meer uitsluitend weggelegd voor bohemian interieurs. Ze geven een luxueuze toets aan zowel landelijke als moderne keukens en zijn ideaal voor Scandinavische of ecologische keukens.
Keramiek, composiet en Dekton lenen zich perfect als materialen voor een keukenwerkblad met een natuurlijke look. Wil je de kosten wat drukken voor je nieuwe keuken? Er is tegenwoordig een enorm aanbod van budgetvriendelijke materialen die er net zo uitzien als echte marmer of beton bijvoorbeeld.

2345

6. Donkere kleuren

Een opvallende keukentrend van 2021 is de keuze voor donkere kleuren in de keuken. De hele ruimte of net een paar accenten krijgen een zwart, donkergrijs, taupe of grijsgroen likje verf. Waarom is dit zo populair? Donkere kleuren maken je keuken op slag luxueuzer en sfeervoller en passen bij elke woonstijl.

Naast je keukenmuren een nieuwe lik verf geven of kiezen voor donkere keukenkastjes of een donker keukeneiland en barstoelen, worden er ook veel meer keukentoestellen gemaakt in donkere kleuren. Een matzwarte toaster die past bij je nieuwe koffieapparaat en prachtige matzwarte kranen? Check!

Trek de donkere stijl door en ga voor een moody mid-century keuken, of zorg net voor een groot contrast zodat je keuken dé eyecatcher in huis wordt.

7. Metallic accenten

Metallic en messing zorgen voor een verbluffend contrast met natuurlijke materialen of donkere kleuren. Denk maar aan een messing spoelbak en kraan of metallic handgrepen. Gaat jouw voorkeur uit naar een greeploze keuken? Ook greeplijsten kunnen voorzien worden van een metallic of messing afwerking.

8. Leefkeuken

Keukens worden steeds meer een onderdeel van de leefruimte. Om beide ruimtes naadloos in elkaar te laten overlopen, kan je de materialen van de keukenkasten laten terugkomen in sideboards, tv- of wandkasten.

Zeker nu we ook steeds vaker thuiswerken en dat ook vaak aan het keukeneiland en de keukentafel gebeurt, willen we van onze keuken dé hub in huis maken. Bijkeukens worden dan ook nog populairder en ook daar zijn we op zoek naar extra opbergruimte en comfortabele zitplaatsen.

Als je kiest voor slimme opbergruimte in je keukeneiland, kan je ook het aantal keukenkasten verminderen. Dat zorgt voor een meer open keuken.

9. Ronde vormen: mid-century design keukens

Naast strakke, rechte lijnen zien we dat ook het mid-century design met afgeronde vormen zijn plek verovert tussen de keukentrends van 2021. Texturen, donkere materialen, kleuren en ronde vormen uit de jaren 50 en 60 maken hun comeback.

Niet alleen zijn de tafels vaak rond(er), ook bij de afwerking van de werkbladen zien we steeds meer afgeronde hoeken. Anno 2021 kiezen we nog steeds voor strak, maar curvy.

Zwarte keuken
Moderne keuken

10. Marmer: voor een luxueus gevoel

Nog een grote keukentrend die we zeker niet over het hoofd mogen zien: marmer. We zien marmer al enkele jaren een grote comeback maken in ons huis, maar nu is ook de keuken aan de beurt. Of je nu kiest voor echt marmer, of liever gaat voor een marmerlook (composiet), de look in je keuken blijft luxueus.

11. Kleurrijke keukens

We vertelden al dat een van de grootste keukentrends, de donkere keukens zijn (en dan voornamelijk de zwarte keukens). Daarnaast heb je ook nog de kleurrijke keukens die terug erg populair aan het worden zijn. Een keuken hoeft niet meer in de typisch witte Scandinavische stijl te zijn, zoals erg hip was de laatste jaren, maar er mag ook echt weer wat kleur gebruikt worden.

Denk maar aan felgekleurde tegels die je als backsplash kan gebruiken, opvallend geverfde keukenkastjes tot een koelkast in snoepjeskleuren. Je hoeft zeker niet je volledige keuken onder te dompelen in kleur, je kan ook gaan voor enkele accenten. Zo zorgen enkele keukentoestellen in de Pantonekleur van 2021, ‘Illuminating’-geel, al voor het zonnetje in huis.

12. Duurzame keukens

Een algemene trend die we ook bij de keukens zien dit jaar: duurzaamheid. We zijn de laatste jaren erg bezig om ons leven en onze leefwereld veel duurzamer te maken en ook in de keuken zien we die weerspiegeling.

Hoe vertaalt duurzaamheid zich in een keuken? Kiezen voor hout dat FSC-gecertificeerd is, werken met gerecycleerde materialen en veel meer natuurlijke bronnen naar binnen halen zoals planten, rieten manden, kurk, …

Marmer keuken

13.   Kleine keukens

Denk jij dat een kleine keuken, geen hippe en trendy keuken kan zijn? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. We gaan steeds kleiner leven en weten dat groter niet persé een synoniem is voor ‘beter’. WIlt dat dan zeggen dat een kleine keuken per definitie een saaie keuken zal zijn? Welnee! Onze adviseurs laten je graag zien dat je van een kleinere keuken, ook zeker kan omtoveren tot de eyecatcher van je woning.

14.   Spelen met verlichting in je keuken

De tijd dat we onze keuken verlichten met enkele spotjes, ligt achter ons. Er zijn nu veel meer mogelijkheden om de keuken te verlichten. Speel met slimme verlichting of breng enkele LED-strips aan om je favoriete bordencollectie in de spotlight te zetten.

15.   Mix & Match met keukentrends

Je kan ook verschillende trends combineren: combineer de marmerlook met gouden accenten in je keuken of samen met een donkerdere houtsoort.

Ben je benieuwd geworden naar al deze trends in de keuken en wil je ze graag eens live komen bekijken? Boek snel een afspraak in een van onze showrooms en onze adviseurs helpen jou graag verder.