Gaat jouw voorkeur uit naar elektrisch koken, eerder dan koken op gas? Dan heb je de keuze tussen de elektrische, de keramische of de inductiekookplaat. De traditionele elektrische kookplaat wordt steeds minder aangekocht, omdat ze vrij traag opwarmt en veel elektriciteit verbruikt. Maar hoe weet je nu of de keramische of net de inductiekookplaat bij jou past? De keukenadviseur van Adrem Keukens kent alle eigenschappen en functies van de kookplaten en begeleidt je in je keuze.
De inductiekookplaat
De inductiekookplaat werkt volgens het principe van inductieverhitting, een snelle en contactloze manier van verwarmen zonder vlam. Door inductoren onder de kookplaat ontstaat er een magnetisch veld, waardoor enkel de oppervlakte van je kookpot of pan opwarmt en niet de kookplaat zelf. Zo gaat er geen warmte verloren, werkt de kookplaat aanzienlijk energiezuiniger en warmen je potten en pannen razendsnel op.
De voordelen van de inductiekookplaat:
- Het strakke, glazen oppervlak past bij elke keukenstijl. Doordat het kookvlak zelf niet warm wordt of blijft, kan je het meteen na het koken schoonmaken.
- Je kookpotten en pannen worden in sneltempo warm.
- Koken op inductie is energiezuinig.
- Je stelt eenvoudig de gewenste temperatuur in.
- Jij of je kinderen kunnen zich niet verbranden aan de kookplaat en gemorst voedsel brandt niet aan.
- Bepaalde inductiekookplaten hebben flexibele kookzones, die je afzonderlijk én samen (als één grote kookplaat) kan gebruiken. Bij een volledig flexibele inductiekookplaat kan je je potten of pannen eender waar plaatsen en warmen ze meteen op.
Koken op inductie? Enkele tips:
- Voorzie een 3-fasen aansluiting als je meer dan drie kookzones wenst.
- Weet je niet helemaal zeker of jouw kookpotten en pannen geschikt zijn voor inductie? Als de bodems magnetisch zijn of als je een spiraalsymbool ziet op de onderkant, dan kan je ze op je inductiekookplaat
- Aangezien potten en pannen razendsnel opwarmen op inductie, doe je best al het snijwerk vooraf. Verhit ook je kookmateriaal niet als het nog leeg is. Dit kan voor verkleuring en oververhitting zorgen.
De vitrokeramische kookplaat
De vitrokeramische kookplaat wordt opgewarmd door de verwarming van de hitte-elementen eronder. Vervolgens worden de potten en pannen óp de kookplaat opgewarmd. Je kan de keramische kookplaat dus herkennen aan de roodgloeiende kookzones.
De voordelen van de vitrokeramische kookplaat:
- De gladde, glazen plaat past bij eender welke keukenstijl en is gemakkelijk schoon te maken.
- Het glas is gehard en barst niet als potten en pannen erop vallen.
- Ze warmt sneller op dan de klassieke elektrische kookplaat.
- De vitrokeramische kookplaat gaat jarenlang mee.
- Je kan alle kookpotten en pannen gebruiken op je keramische kookplaat.
- Er zijn ook keramische kookplaten met uitbreidbare kookzones.
- Dankzij de restwarmte-indicator zie je of de plaat nog warm is.
Zo kies je de kookplaat die bij je past
Ben je er al aan uit welk type kookplaat je wenst? Dan rest je nog juist een keuze te maken in de verschillende formaten en functies.
Het aantal kookzones
Gebruik jij niet zoveel pannen en potten tegelijkertijd tijdens het koken? Of heb je een groot gezin en heb je wel 4, 5 of meer kookpitten nodig? Denk vooraf goed na over hoeveel kookzones je nodig hebt op je kookplaat. Verder zijn er ook kookplaten met variabele kookzones waarmee je zowel kleine, grote, ronde als vierkante potten en pannen kan opwarmen.
Het vermogen
Als je vaak met meerdere kookzones tegelijk werkt, is het aangeraden om voor een hoog vermogen te gaan. Een hoger vermogen zorgt voor krachtigere kookpitten die sneller het gewenste resultaat bekomen.
De grootte
De gemiddelde kookplaat is 60 cm breed. Afhankelijk van je voorkeuren, verwachtingen en mogelijkheden kan je breder gaan tot 70 of zelfs 90 cm. Kies in dat geval wel voor een dampkap die minstens even breed is als de plaat.
De bediening
De meeste inductie- en vitrokeramische kookplaten regel je met tiptoetsbediening of touch control knoppen. De bediening is geïntegreerd in het kookvlak en is dus in een veeg schoon te maken. Zet de beveiliging aan om te vermijden dat je de kookplaat inschakelt tijdens het schoonmaken. Verder zijn er nog kookplaten met een swipe-systeem.
Enkele handige functies
Naast de voorgaande eigenschappen kunnen kookplaten ook nog beschikken over tal van handige functies, zoals:
- een timer met automatische uitschakeling
- een vergrendelfunctie of kinderbeveiliging
- de pauzeerfunctie die potten en pannen warm houdt
- de overkookbeveiliging die de kookplaat uitschakelt als je erop morst
- de boostfunctie die het maximale vermogen naar één kookzone stuurt
- geconnecteerde dampkappen
- een wokbrander voor wokpannen of grote kookpotten