Gefeliciteerd: je hebt besloten dat je een nieuwe keuken gaat kopen en laten installeren! Nu kan het leukste gedeelte beginnen: het uitkiezen van de keuken zelf. We hebben al eens geschreven over de prijs van keukens (link naar artikel over keukenprijzen) maar dit artikel geeft je een uitgebreid stappenplan om rekening mee te houden bij het kopen van je nieuwe keuken. Na het doorlopen van dit stappenplan, weet jij welke keuken er binnenkort in jouw huis zal komen schitteren!

Een nieuwe keuken kopen: stappenplan

1. Welke keukenstijl

Eerst en vooral is het belangrijk om te bekijken welke keukenstijl jou het meeste aanspreekt (link naar artikel over verschillende keukenstijlen). Er zijn veel verschillende soorten keukens die je kan laten installeren in je huis en het is aan jou om te kiezen of je graag de keuken volledig wilt laten opgaan in de rest van je huis of de keuken net een eyecatcher laat worden in je woning.

Er zijn verschillende klassieke keukenstijlen waar je uit kan kiezen zoals de landelijke keuken die al jaren populair is, maar ook de typisch klassieke keuken blijft veelgevraagd. Daarnaast zijn er ook modernere keukenstijlen te verkrijgen zoals de Scandinavische keukens, minimalistische keukens, industriële keukens of keukens die volledig uit hout gemaakt zijn (en het liefst van al ecologisch).

Weet je niet goed welke stijl je mooi vindt? Kijk om te beginnen eens op onze website bij de realisaties, daar krijg je al een goed beeld van de keukenstijlen die wij aanbieden. Daarnaast raden we je ook zeker aan om te komen kijken naar onze keukens, zo kan je je droomkeuken live bewonderen én krijg je al een eerste advies van onze keukenadviseurs.

Nog een tip: een moodboard helpt je snel te ontdekken wat je wel en niet mooi vindt aan een bepaalde keukenstijl. Je kan gaan knippen en plakken, maar Pinterest is hier ook een ongelofelijk handige tool voor!

2. Je budget

Ook heel belangrijk om rekening mee te houden bij het plannen van je nieuwe keuken: je budget. Of je nu een groot of eerder klein budget hebt, je kan bij ons terecht met elk budget.

Bedenk eerst welke stijl keuken je mooi vindt, van daaruit kan je ook specifieker beginnen zoeken naar keukentoestellen en werkbladen die perfect bij je nieuwe keuken zullen passen.

Kies je voor een type keuken dat heel trendy is? Dan zal je vaak wat meer betalen dan voor een ‘evergreen keuken’. Hou ook zeker rekening met de werkuren als je de keuken laat plaatsen, en vergeet ook niet om de keukenapparaten mee te rekenen in je budget.

3.   De grootte van je keuken

De grootte van je keuken is natuurlijk ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Daarom raden we je ook aan om de keukenruimte gedetailleerd op te meten.

Een tip van ons: plak de ruimte die je voorziet voor de keuken af met schilderstape. Meet al eens op hoeveel ruimte je hebt en probeer die ruimte al in te delen: koelkast, afwasmachine, keukenkastjes, misschien ook wel een keukeneiland… Hou ook rekening met het openen van die kastjes.

De prijs van de keuken gaat zeker niet lineair omhoog vergeleken met de oppervlakte, maar hou wel rekening met een meerprijs (onder andere ook door de hogere installatiekost).

Of je nu een grote keuken of een kleine keuken wilt laten installeren, kom zeker eens in onze showrooms kijken. Daar vind je zowel de grotere als kleinere keukenopstellingen terug en zullen onze keukenadviseurs je graag helpen om je ideale keuken uit te tekenen.

witte keuken

4.   Welk werkblad?

We haalden het hierboven al even aan: de keuze van je werkblad is ook erg belangrijk om op te letten als je een nieuwe keuken wilt kopen. Sommige werkbladen zoals puur houten werkbladen, vragen veel meer onderhoud.

Heb je kleine kinderen en zal er wel eens gemorst worden op het werkblad? Dan heb je een ander werkblad nodig dan wanneer je gaat kiezen voor een echte designkeuken. In welke kleur wil je het werkblad? Moet het natuurlijk materiaal zijn? Dit zijn allemaal belangrijke punten om mee te nemen in je uiteindelijke keuze.

5.   Welke vloer ligt er in je keuken?

Wil je dat de keuken naadloos past bij de rest van je interieur? Dan moet je ook zeker kijken naar de vloer die in de keuken ligt. Heb je een hippe betonvloer liggen en wil je die stijl kunnen doortrekken? Dan past een industriële keuken of zwarte keuken in je plaatje. Liever veel wit samen met een mooie parketvloer? Het kan allemaal!

Ook hier kan eens speuren op Pinterest je al helpen om te beslissen welke combinaties van vloer en keuken jij mooi vindt.

6.   De keukenindeling

Hierboven stelden we je al voor om de grootte van de keuken af te plakken met schilderstape, maar ook voor de keukenindeling kan je dit zeker doen! Om gemakkelijk te kunnen schuiven met de indeling, raden we je aan om de stukken uit karton te knippen. Vaak hebben keukenapparaten een vaste grootte, hetzelfde geldt voor de keukenkasten. Zo kan je ook de keukenindeling testen. Vergeet ook zeker niet om rekening te houden met een eventueel keukeneiland!

7.   Welke keukentoestellen

Wist je dat keukentoestellen ook helpen om de look van je keuken vorm te geven? Strakkere keukentoestellen zorgen mee voor een strakkere, minimalistischere look terwijl retro-items (of nieuwe apparaten in een retrojasje) zullen zorgen voor wat meer warmte en gezelligheid in de keuken.

Je hoeft ook niet uit te gaan van de keukenapparaten die je nu al hebt, misschien is dit wel hét moment om jezelf in de watten te leggen met allemaal nieuwe keukenapparaten die perfect passen bij de nieuwe keuken?

witte keuken

8.   De afwerking van je keuken

Ook zeker niet onbelangrijk: de afwerking van je keuken. Ondertussen heb je al bepaald welke keukenkastjes je graag wilt, welk werkblad daar het beste bij zal staan en wat de indeling van de keuken zal worden. Perfect! Nu wordt het tijd om te kijken naar de afwerking van de keuken.

Welke verlichting wil je graag in de keuken ophangen? Een slecht verlichte keuken, dat is ongelofelijk zonde! Zeker aangezien zo’n nieuwe keuken toch net flink in the picture mag staan.

Welke grepen wil je graag op de kasten? Of kies je liever voor een strakke en greeploze keuken?  Wil je graag planten in de keuken of heb je gekozen voor een vitrine of open legplanken waar je je mooiste keukenspulletjes in kan tentoonstellen?

9.   Ga eens kijken naar je droomkeuken

Last but not least: ga ook zeker kijken naar je droomkeuken in onze showroom en bestel nooit zomaar een keuken online zonder de keuken eens in het echt gezien te hebben.

Heb je nog vragen? Onze keukenadviseurs staan te popelen om jou te helpen, kom dus zeker eens langs in een van onze vele toonzalen!