Keukenrenovatie-ideeën voor een droomkeuken!

Voor velen onder ons is de keuken het middelpunt van het dagelijks leven en een belangrijkere plek dan ooit. Ga jij de keuken laten renoveren en ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Van het vinden van de juiste aannemer tot het kiezen van het juiste materiaal, in dit artikel krijg je alle informatie over het opknappen van je keuken. Ongeacht of je nu een algehele keukenrenovatie wil, op zoek bent naar nieuwe keukenapparaten of gewoon wat inspiratie nodig hebt om je droomkeuken creëren.

Begin met het design

Een eenvoudig en strak design zal de kosten helpen verlagen. Het is altijd goedkoper om de bestaande structuur te behouden. Vermijd zoveel mogelijk het verplaatsen van leidingen en apparaten, als dat kan.

Probeer in ieder geval je gasfornuis en gootsteen op dezelfde plaats te zetten. Voor het verplaatsen van gasfornuizen is ook het verplaatsen van gasleidingen nodig en dat wordt al snel een kostelijke zaak.

Kies uit populaire keukenstijlen zoals landelijke keukens, modern, Scandinavische keukens of een hippe witte of zwarte keuken. Hierdoor is het materiaal gemakkelijker te kiezen: omdat deze stijlen erg trendy zijn, zal je veel keuze hebben. Voordat je naar een keukenbouwer gaat of met een aannemer praat, moet je ervoor zorgen dat je een goed idee hebt van wat je wilt in de keuken. Een handig motto: design vroeg en plan vooruit.

Ga je het bestaande design van de keuken onthouden of moet je zelf nadenken over welk design je graag wilt? Lees dan ook zeker eens onze tips over een ergonomische keuken (link)  of over de keukenopstellingen (link).

Omvang van de verbouwing bepalen

Als je eenmaal weet wat je wilt, schrijf dan een gedetailleerde lijst op van taken die je wilt volbrengen. Je hoeft niet technisch onderlegd te zijn en je hoeft geen bouwtermen te gebruiken.

Noteer gewoon alles wat je wil dat de aannemer doet en biedt. Het kunnen eenvoudige taken zijn: verwijder bestaande vloeren en kasten, installeer nieuwe vloeren, kasten, werkbladen, gootstenen en apparaten volgens plan, sluit gootsteenleidingen aan en installeer nieuwe verlichtingsapparatuur.

Ook bij Adrem helpen wij je graag bij het plan voor de nieuwe keuken en zullen onze keukenadviseurs je zeker enkele onmisbare tips meegeven.

Zwarte keuken

Aannemer of keukenbouwer een voorstel vragen

Wanneer je begint te praten met aannemers en ontwerpers, zal je merken dat er al snel extra werk nodig is. Het is gemakkelijk om de lijst bij te werken en opnieuw naar alle bieders te sturen.

Anders zullen verschillende aannemers de items vermelden die zij denken dat je wilt en zal het moeilijk zijn om aanbiedingen te vergelijken. De basisomvang van het werk elimineert ook alle gissingen van de aannemer. Vraag de aannemer om een ​​voorstel te doen bij het sorteren van de items. Dit helpt je ook om de kosten te vergelijken en je plannen vorm te geven.

Zelf materialen selecteren en uittesten

Ook al geeft de aannemer of keukenbouwer een goede offerte, probeer toch altijd je materialen zelf te bekijken en grondig uit te testen. Bij een nieuwe keuken is dit ook heel erg belangrijk: je wilt niet alleen dat je keuken er fantastisch uit zal komen te zien, je keuken moet ook goed aanvoelen.

Ga dus altijd even in een toonzaal kijken naar de keuken die je graag zou willen en test verschillende grepen uit (greeploze keukens zijn op dit moment erg populair) en neem zeker ook eens een kijkje bij de keukentrends 2021. Sla een babbeltje met de verkopers en je weet gelijk al veel beter welke materialen wel of niet geschikt zijn voor jou of jouw gezin.

Kijk niet persé alleen naar merken

De kasten van je keuken zijn een grote kostenpost, samen met de apparaten. De tijd nemen om een ​​kast van goede kwaliteit te kiezen, kan je veel geld besparen. Je kan een zeer goede kast krijgen van een aantal grote fabrikanten voor een fractie van de kosten.

Het type en design van het hout heeft een grote invloed op de prijs. In veel gevallen kun je de vorm krijgen die je wilt, maar je kunt geld besparen door een iets eenvoudiger design en ander hout te kiezen. Bijna alle kasten gemaakt van kwaliteitshout zijn extreem duurzaam. Als je echt staat op duurzaam, kan je ook zeker eens kijken bij onze duurzame keukens.

Zwarte keuken

Het aanrecht: erg belangrijk

Aanrechten variëren ook sterk in prijs. Een aanrecht is een van de eerste dingen die men opmerkt in je keuken. Spaanplaat gewikkeld in formica of ander laminaat is bijna altijd een afknapper voor potentiële kopers.

Kies bij het selecteren van graniet eerst de gewenste kleur: donker of licht. De prijs wordt vaak bepaald door wat je leverancier beschikbaar heeft. Als het om graniet gaat, zal de leverancier bijna altijd de installatie uitvoeren. Sommige leveranciers adverteren erg lage kosten per vierkante meter, maar ze verhogen dan wel weer de installatiekosten. Zorg ervoor dat je een volledig bod krijgt van de verschillende leveranciers: zo kom je tijdens de verbouwingen niet voor verrassingen te staan.

Zelf je keuken verbouwen of een keukenbouwer inschakelen?

Als je avontuurlijk en praktisch bent, dan kan je de kasten zelf installeren. Het is gemakkelijker dan je zou denken en er zijn tal van video’s en boeken beschikbaar om je op weg te helpen.

Als montage van je keukenkasten vereist is (wat vaak zo is), zal dit veel tijd in beslag nemen, dus denk goed na over je beslissing. Een keuken renoveren is nooit geheel pijnloos en kost veel moeite, geld en tijd.

Houd er rekening mee dat het project minimaal een paar weken in beslag zal nemen. Het is een essentieel onderdeel van je huis dat je gedurende een bepaalde periode niet zal kunnen gebruiken.

Een paar maanden van tevoren beginnen met een renovatieplan is belangrijk om de beste prijs voor je materialen te vinden en stress tijdens het bouwproces te verminderen. Door te plannen, vroeg aan de slag te gaan en met de juiste mensen te werken, kun je jezelf veel geld en stress besparen. Na afloop geniet je niet alleen van een mooie keuken, maar heb je ook de waarde van je woning verhoogd!

Zin om met Adrem keukens in zee te gaan? Kom dan zeker eens langs in een van onze showrooms: wij helpen jou graag verder met jouw plannen en je wandelt gegarandeerd vol met inspiratie de deur uit.