Als jij aan je droomkeuken denkt, denk jij dan aan de prachtige nieuwe keukenkastjes, je nieuwe, ruime keukenkasten en de allernieuwste apparatuur? ‘s Ochtends genieten van je allereerste koffie van de dag aan je gezellige keukeneiland terwijl je de krant leest? Of droom je al weg bij een van de vele gezellige etentjes die je wilt geven? Misschien kijk je er al naar uit om ingewikkelde recepten te bereiden in je gloednieuwe keuken?
Wedden dat je niet zit te dromen van de dampkap die je in de keuken zal laten installeren? Voor veel mensen is de dampkap dé stoorzender in een nieuwe keuken: het valt erg op en is vaak ongewild een van de opvallendste features in je keuken.
De afzuiging in de nieuwe keuken
Niet alleen de keukentrends veranderen ieder jaar, ook de afzuiging van de etensgeuren, vetten en dampen is in de loop der jaren sterk veranderd. De dampkap zat vroeger verstopt in een opvallende afzuigkap boven de kookplaat, tegenwoordig vindt de afzuiging van deze geuren en vetten op een zeer geavanceerde wijze plaats waardoor je geen opzichtige dampkap meer in je keuken nodig hebt.
Ben je benieuwd geworden naar deze moderne methodes? Onze Adrem-keukenspecialisten leggen je graag de nieuwste mogelijkheden uit.
De indeling en inrichting van de keuken: welke dampkap kies je?
De meeste mensen koken op gas (dat zijn vooral de grote kookliefhebbers) of op keramische of inductiekookplaten. Bij het koken moeten de geuren en dampen worden afgevoerd en hiervoor wordt in de regel een afzuigkap gebruikt. Overigens is een dampkap in de meeste woningen niet het mooiste uitzicht in je keuken. Vooral bij een kookeiland valt de afzuigkap heel erg op.
Daar hebben de keukenfabrikanten en leveranciers van de keukenapparaten iets op gevonden: zo kan er bij de aanschaf van een keuken gekozen worden uit de inductiekookplaten die een ingebouwde afzuiging hebben. Zo kan jij kijken of je een zichtbare dampkap in je keuken vindt passen, of liever kiest voor een weggewerkte afzuiging.
De voordelen van een inductiekookplaat
De meeste mensen, die een open keuken met een keukeneiland hebben, hebben bewust gekozen voor een keuken waarin geen zichtbare dampkap meer aanwezig is. Vaak wordt er dan gekozen voor een inductiekookplaat met afzuiging.
Daardoor blijft de keuken schoner en kan de kookdamp kan niet meer omhoog. De reden dat de geuren en dampen niet meer omhoog kunnen, komt doordat de dampen, etensgeuren en vet naar beneden worden gezogen door het afzuigsysteem.
Bij de aanschaf van een inductiekookplaat wordt het afzuigsysteem tegenwoordig vaak al geïntegreerd in de aan te kopen kookplaat. Enkele voordelen van een kookplaat met een geïntegreerde afzuiging, zijn de kookvrijheid, de schoonheid van de keukenapparatuur, de handige functionaliteiten en een betere efficiëntie tijdens het koken.
Ook moet je helemaal geen rekening meer houden met waar je je kookvuur wilt plaatsen: dat was voor de ingebouwde dampkappen erg vervelend: er moest vlak boven de kookplaat een afzuigkap geïnstalleerd kunnen worden. Dankzij de ingebouwde dampkap hoeft dat niet meer: ideaal: veel meer vrijheid om je keuken te designen zoals jij het wilt.
Wil je graag een kookplaat in je keukeneiland laten installeren? Dat kan! Je kan je keukeneiland nu extra laten opvallen zonder dampkap.
- strakkere keuken
- geen lelijke dampkap om naar te kijken
- efficiënt tijdens het koken
- je plaatst het kookvuur waar je maar wilt
Hoe werkt een kookplaat met afzuiging
Warme lucht stijgt op en dat gebeurt dus ook in de keuken. Het gevolg is dat de etensgeuren, als er geen afzuigsysteem is, vrij door het huis kunnen gaan en er overal kooklucht te ruiken is.
De grote vraag is dan ook hoe de afzuiging van de etensgeuren tijdens het koken werkt. Het afzuigsysteem zuigt de etensgeuren op en daardoor wordt er tijdens het koken bijna geen etensgeuren meer verspreid.
In de inductiekookplaat is het afzuigsysteem verwerkt. Daardoor hangt de afzuiginstallatie niet langer meer boven de kookplaat. De afzuiging bij het koken wordt door iedere fabrikant op zijn eigen wijze in de inductiekookplaat geïntegreerd. De te gebruiken filters voor de afzuiging van de eetluchten en dampen worden door de meeste fabrikanten met een ventilator in de openingen van de inductiekookplaat geïntegreerd.
Ideaal in een strakke keuken
Door de strakke keukentrends kijken we niet graag tegen een afzuigkap aan. In een moderne keuken met een inductiekookplaat zijn de gebruikers enthousiast over de weggewerkte afzuiging in het werkblad. Door de wegwerking van de inductiekookplaat en de afzuiging in het keukenwerkblad, oogt de keuken groter en ruimtelijker.
Het grote voordeel is daarnaast dat de geuren en dampen veel sneller weggezogen worden omdat de afzuiging direct naast de kookpannen verborgen zit. Win-win!
De nadelen van de afzuiging ingewerkt in een inductiekookplaat
De volmaakte afzuiging is er nog niet, maar wel komen er steeds meer geavanceerde afzuiginstallaties op de markt. Hoewel de afzuiging van de kookplaat ook de etensresten wegzuigt, moet de opvangbak toch regelmatig geleegd en gereinigd worden.
Daarnaast zit de motor van de afzuiginstallatie onder de kookplaat in het keukenkastje en daardoor ben je dus de te gebruiken ruimte in het keukenkastje kwijt. Ook de prijs van de aankoop van de inductiekookplaat met afzuiging is nu nog aan de hoge kant.
De hamvraag is dan ook: “is de inductiekookplaat ook iets voor mij?”
De redenen om een nieuwe keuken en nieuwe keukenapparatuur te kopen is voor ieder mens verschillend. De afweging die er gemaakt moet worden, is dan ook van gebruiker tot gebruiker verschillend.
De rode draad bij het kiezen voor een inductiekookplaat met ingewerkte dampkap, is het gebruiksgemak, de gebruiksvriendelijkheid en de look en stijl van de keuken. Daarbij zal de werkbladafzuiging, die volledig in de kookplaat verwerkt is, zeker een belangrijke afweging zijn om te kiezen voor dit soort ingewerkte afzuiging.
Wil je graag eens in levende lijve komen kijken hoe zo’n kookplaat met ingewerkte afzuiging eruit ziet en in welke keukenstijlen je dit kan combineren? Kom dan zeker eens langs in een van onze showrooms, onze adviseurs geven je graag extra uitleg.