Behalve bepalen waar je de toestellen wilt plaatsen en hoe groot de koel-vriescombinatie moet zijn, is ook de moeite om eens na te denken of het de moeite is om te kiezen voor No-Frost of Low-Frost, of maakt dat voor jou niet uit? Wil je graag een diepvrieskast, of is een diepvrieskist helemaal jouw ding? Heb je genoeg ruimte voor een diepvrieskist of kies je beter voor een koel-vriescombinatie? En kies je dan voor een inbouwversie of een vrijstaande diepvries? De keukenadviseur van Adrem Keukens geeft raad.

Een koelkast die bij je past

Neem eerst en vooral de tijd om te bepalen wat je behoeften zijn. Hoe groot is je gezin? Wat zijn jouw gewoontes? Ga jij meerdere keren per week naar de supermarkt of doe je liever grote boodschappen één keer per maand? Koop je veel diepvriesproducten of heb je de gewoonte om veel gerechten in te vriezen? Kies op basis daarvan een koelkast met een gepast volume: een koel-vriescombinatie of koelkast en diepvriezer apart. Een te grote koelkast staat voor de helft leeg en verbruikt onnodig veel energie. Een te kleine koelkast zit overvol en biedt vervolgens onvoldoende koeling om voedingswaren optimaal te bewaren.

2839

Waarom kiezen voor een koel-vriescombinatie?

Beschik je nog niet over een vriezer, dan is een koel-vriescombinatie interessant. De huidige generatie van deze koelkasten beschikt over een ruim vriesvak waar je al gauw heel wat kilo’s in kwijt kan. Omdat je het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk kan openen, verlies je geen onnodige energie.

Daarnaast raden we het gebruik van een koel-vriescombinatie aan als je op zoek bent naar een meer minimalistische stijl in je keuken en je graag een erg strakke keuken wilt, zonder een te grote poespas aan keukentoestellen. Kijk hierbij ook goed naar je levensstijl: kook je niet erg vaak of laat je regelmatig take-away thuisbrengen? Dan heb je misschien helemaal geen uitgebreide aparte vriezer nodig en kom je toe met een koel-vriescombinatie.

Het vriesgedeelte links, rechts, boven- of onderaan?

Het vriesgedeelte in een koel-vriescombinatie kan op verschillende manieren geïntegreerd worden en kan verschillende groottes hebben:

  • Bij een Amerikaanse side-by-side koelkast bevinden het koel- en vriesgedeelte zich naast elkaar. Bij de Amerikaanse variant open je links het vriesgedeelte dat vaak smaller is en over een ijsblokjesmaker en waterverdeler beschikt. Rechts open je het koelgedeelte. Bij de Europese variant zijn het koel- en vriesgedeelte meestal even groot.
  • Bij de koel- en vriescombinatie bevinden het koel- en vriesgedeelte zich boven elkaar. Je opent ze ook afzonderlijk. Combi-toptoestellen hebben een vriesvak (dat doorgaans kleiner is) bovenop het grote koelgedeelte. Bij combi-bottomtoestellen is het omgekeerd. Het vriescompartiment zit onderaan, is groter en beschikt over meerdere lades. Het koelgedeelte bovenaan kan je ook openen als een Amerikaanse koelkast. Dit wordt dan een drie- of vierdeurskoelkast genoemd.
  • Elke type koelkast kan vervolgens ook verwerkt worden in je keukenkasten. Bekijk hoeveel beschikbare ruimte je hebt in de keuken en kies vervolgens een inbouwkoelkast met een indeling naar wens.
  • Ben je student of alleenstaand en woon je compact? Ook kleinere tafelmodellen beschikken tegenwoordig over grote vriesvakken.

No-Frost of Low-Frost?

Nog een belangrijke keuze die je moet maken als je gaat kijken voor een nieuwe diepvries: wil je graag een koelkast met diepvries of een aparte diepvries die No-Frost-technologie heeft of Low-Frost technologie?

Waarom is dat zo’n belangrijke keuze-optie? Gaandeweg zal je diepvries die deze opties niet heeft, meer en meer dichtslibben met aangevroren ijs. Dat is vooral storend, maar ook niet zo energiebewust: de diepvriezer zal nu veel meer elektriciteit verbruiken.

Niet alleen vervelend voor je portemonnee, ook qua onderhoud is het erg vervelend om minstens ieder half jaar de diepvriezer weer ijsvrij te maken: de inhoud moet opgegeten worden, boodschappen worden uitgesteld om de diepvries zijn nodige onderhoud te geven. Stel je voor dat je dat vervelende schoonmaakklusje voorgoed van je lijstje kan schrappen? Ideaal!

Inbouw of vrijstaand

Wil jij een inbouwvriezer of mag het een vrijstaande diepvries zijn? Als je een zeer strakke keuken wilt, raden we je aan om met inbouwtoestellen te werken: die kan je perfect wegwerken achter mooie keukenfronten.

Toch liever een aparte diepvriezer?

Koop jij veel diepvriesproducten of vries je regelmatig klaargemaakte gerechten in? Dan wordt het vriesgedeelte in een koel-vriescombinatie waarschijnlijk te klein. Een aparte diepvriezer kan je vervolgens in een andere ruimte plaatsen, zoals een bijkeuken, berging of garage.

  • Een aparte diepvries heeft de vorm van een klassieke koelkast en neemt dus minder ruimte in beslag. Door de efficiënte indeling kan je er een hele voorraad voedingswaren in kwijt en vind je alles snel terug. Vaak kan je de diepvriesproducten snel terugvinden dankzij handige schuiven of lades.Een losse vrieskist neemt iets meer ruimte in beslag, omdat je er veel meer producten in kan opbergen. Doordat deze diepvrieskast laag is, behoudt hij zijn vriestemperatuur beter en is hij energiezuiniger. In een vrieskist werk je meer met gestapelde diepvriesproducten en met mandjes.Heb je bijvoorbeeld een eigen moestuin met veel groenten en fruit? Dan zouden we je zeker aanraden om te investeren in een goede diepvrieskist: zo kan je het hele jaar door nog genieten van al je zelfgekweekte groenten en fruit.Je hebt het al gemerkt: jouw ideale diepvries of koel- en vriescombinatie hangt van enkele verschillende factoren af. Kom zeker eens langs in onze showroom en vuur al je vragen af op onze adviseurs: zij zullen je graag mee helpen bepalen welke van deze voorstellen het allerbeste in jouw droomkeuken zullen passen!