Met de stoomoven kan je heel eenvoudig culinaire hoogstandjes op tafel toveren. Ben je op zoek naar een oven voor je (nieuwe) keuken? De keukenadviseur van Adrem Keukens legt je uit hoe de stoomoven precies werkt en waarom hij een mooie aanwinst is voor jouw keuken. Let’s go!

266

Hoe werkt een stoomoven?

Waar een traditionele oven werkt met warme lucht om gerechten te garen, verhit een stoomoven water en gebruikt hij vervolgens de stoom die daaruit voortkomt. Er zijn ovens die je rechtstreeks kan aansluiten op je waterleiding (hogedrukstoomovens) en ovens die gebruik maken van een waterreservoir (lagedrukstoomovens).

Waarom een stoomoven de moeite waard is

1. Laat vitamines, mineralen en antioxidanten niet gaan

Reden numero uno waarom een stoomoven de voorkeur geniet, is omdat hij ervoor zorgt dat het voedsel zijn vitamines, mineralen en antioxidanten behoudt tijdens het kookproces. Koken met stoom is voor iedereen een goede zaak, want je bent er zeker van dat je de goede voedingsstoffen in je gerechten bewaart.

2. Krijg de smaak te pakken

Bepaald voedsel kan zijn rijke smaken verliezen door het op te warmen in een oven of te koken in water. Een stoomoven behoudt de smaak van de voeding en verwent je daarbovenop met verrukkelijke aroma’s. Vaarwel overkookte en aangebrande gerechten door extreem hoge temperaturen. In veel nieuwe ovens kan je trouwens ook sous-vide koken. Gooi je bijvoorbeeld een vacuümverpakt biefstuk in je stoomoven, dan bakt de sous-vide kooktechniek het precies op de juiste temperatuur. Resultaat: een perfect gebakken stuk vlees waarbij álle smaak bewaard bleef.

3. Verwen je zintuigen

Door je gerechten te bereiden in de vochtige omgeving met lage temperaturen, behoud je ook de zachte, sappige structuur en levendige kleuren van het voedsel. De cellulaire structuur van groenten blijft intact, waardoor ze lekker knapperig blijven.

4. Keep it clean

Doordat gerechten op een lage temperatuur verwarmd worden, gaat het er niet wild aan toe in je oven. Extreem hoge temperaturen zorgen voor spatten en vlekken over de hele binnenkant die lastig weg te krijgen zijn. Bij een stoomoven hoef je enkel het resterende vocht weg te vegen na elk gebruik. En met het automatische ontkalkingsprogramma verdwijnt eventuele kalk in de kookruimte als sneeuw voor de zon.

5. Ga voor een gezonde levensstijl

Als je kookt met stoom hoef je ook geen boter, vet of extra zout aan je gerechten toe te voegen. Resterend vet van vlees komt in een aparte kom terecht. De perfecte oven voor een gezonde, evenwichtige levensstijl dus.

6. Nog eventjes opwarmen

Moet je een gerecht enkel nog opwarmen? Ook daar is de stoomoven perfect voor. Door ook hier de lage temperatuur aan te houden, kook je je gerechten niet over of worden ze nooit droog.

7. Meerdere gerechten tegelijkertijd

Ook stoomovens kunnen uit meerdere niveaus bestaan, zodat je verschillende gerechten zoals vlees, vis en groenten tegelijkertijd kan klaarmaken. De oven is ook multifunctioneel, want je kan ermee ontdooien, opwarmen, pocheren, grillen en meer.

8. Verbruikt minder energie

Al die mogelijkheden, al die voordelen. Je zou denken dat deze oven een echte energieverslinder is. Integendeel, door op lage temperaturen te stomen, verbruik je veel minder energie dan bij een klassieke oven.

9. Bak je eigen brood

Stoomovens zijn uitermate geschikt om brood in te bakken. Deeg heeft warmte en vocht nodig om te rijzen. Bovendien werkt gist sneller in een oven dan op kamertemperatuur, wat het brood luchtiger maakt. En door de stoom krijgt je brood een heerlijke, knapperige korst.

10. De handige functies van stoomovens

Veel nieuwe ovens hebben een ingebouwd kookboek dat de exacte bereidingen onthoudt van diverse gerechten. Selecteer het gewenste kookprogramma et voilà, je serveert perfect gebakken vlees, vis of groenten. Je kan trouwens ook zelf bereidingen aan het kookboek toevoegen.
Wil je na het werk meteen de voetjes onder tafel schuiven? Gebruik dan de uitgestelde startfunctie. Zet je gerecht ’s ochtends in de oven, stel de eindtijd in en je oven zal op de gewenste tijd opstarten. Smakelijk!
De stoom in je oven heeft trouwens nog meer voordelen. Je kan er ook babyflesjes in steriliseren en er je borden in voorverwarmen.

Combineer stomen en bakken

Kan jij jezelf een hartstochtelijke chef-kok noemen en wil je met je oven meer kunnen dan koken met stoom? Stoomovens kunnen ook gecombineerd worden met traditionele ovens: de combi-stoomoven. Daarin kan je zowel stomen, bakken als braden en dus nóg meer verschillende gerechten klaarmaken, zoals pizza, stokbrood, groenten en aardappelen. En dat allemaal inclusief de bovengenoemde voordelen!

landelijke keuken
blog-02