Start je helemaal van nul met je spiksplinternieuwe keuken? Of laat je je keuken renoveren en verwen je jezelf éindelijk met een praktische inbouwkoelkast? In beide situaties zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kan houden wanneer je jouw ideale exemplaar aanschaft. De keukenadviseur van Adrem Keukens helpt je alvast op weg, maar aarzel niet om ons te contacteren bij verdere vragen.
Waarom voor een inbouwkoelkast kiezen?
De meest prominente reden waarom mensen voor een inbouwkoelkast kiezen, is de look. Het zorgt in één oogopslag voor een strakke, rustige en verzorgde uitstraling. Hou jij van de hypermoderne keuken met een clean design of ben jij meer voor een landelijke, Scandinavische, ecologische, houten, greeploze of leefkeuken? De inbouwkoelkast gaat altijd op in je interieur. We plaatsen de koelkast in een op maat gemaakte nis, zorgen voor een ventilatiesysteem en verwerken je koelkast achter de door jou gekozen keukendeuren.
Zo kies je een inbouwkoelkast die bij je past
Er zijn een aantal elementen die de keuze van jouw ideale inbouwkoelkast zullen bepalen:
De afmeting van je inbouwkoelkast
Start je je keukenontwerp from scratch, dan kan je helemaal wild gaan met de grootte van je koelkast. Renoveer je je keuken of vernieuw je enkel je koelkast, dan moet je natuurlijk rekening houden met de beschikbare ruimte. Zo kan je de hoogte meten vanaf de grond of vanaf de sokkel (indien die er is) tot aan de kast bovenaan. Elk type koelkast kan ingebouwd worden. Zo verschillen de afmetingen ook per type koelkast, zoals de eendeurskoelkast, tweedeurskoelkast of Amerikaanse koelkast.
De bevestiging van de keukendeur
Er zijn drie systemen om de meubeldeur te bevestigen aan de deur van je inbouwkoelkast:
- Bij het sleepdeursysteem monteren we een rail aan de binnenkant van de meubeldeur. De koelkastdeur glijdt hierover bij het openen en sluiten van de koelkast.
- Bij het deur-op-deursysteem bevestigen we de kastdeur rechtstreeks op de koelkastdeur.
- Tot slot kunnen we de koelkastdeur ook aankleden met een dun decorpaneel dat overeenstemt met de rest van je keukendeuren.
De temperatuurregeling
Hoe wil jij de temperatuur regelen in je frigo? Bij bepaalde ijskasten regel je de temperatuur met een mechanisch systeem, de draaiknop. Bij andere koelkasten is er een elektronisch systeem met een display. De ideale temperatuur in je koelkast bedraagt 4 °C. Dan zijn zowel vleeswaren, groenten als fruit het langst houdbaar, krijgen schimmels en bacteriën geen kans en verspil je geen onnodige energie!
De energieklasse
Let ook op het energieverbruik van de koelkasten. Sinds maart 2021 kreeg het energielabel een update. De klassen van A+ tot en met A+++ worden vervangen door nieuwe klassen van A tot en met G. Koelkasten die voorheen het energielabel A+++ hadden, bevinden zich nu in de B- of C-klasse. Dat wilt niet zeggen dat de koelkasten minder zuinig zijn geworden, maar biedt wel opnieuw ruimte voor nóg zuinigere koelkasten.
De koelsystemen
Er bestaan twee soorten koeling:
- In het geval van statische koeling circuleert de lucht op natuurlijke wijze in je koelkast. De iets warmere lucht bevindt zich bovenaan, koude lucht onderaan. Vlees en vis bewaar je dus beter onderaan je koelkast.
- Bij dynamische koeling zorgt een ventilator in je ijskast voor een gelijkmatige verdeling van de temperatuur en vochtigheid. Je kan voedingswaren dus eender waar opbergen in je koelkast.
Er bestaan ook koelkasten waarin je bij de lades onderaan de temperatuur en vochtigheidsgraad afzonderlijk kan regelen.
De binnenindeling
De indeling van de meeste koelkasten is gericht op de houdbaarheid van specifieke voedingsmiddelen:
- Bovenaan is de ideale plek voor salades en producten in (geopende) potten. Ook drank zoals frisdrank en bier bewaren hier goed.
- De koudste plek bevindt zich onderaan. In de onderste lades berg je dus beter vlees, vis, groenten en fruit. In de groentenlade is ook de vochtigheid hoger, waardoor groenten en fruit langer vers blijven en hun smaak behouden. Als je rauw voedsel bij elkaar stockeert, minimaliseer je de kans op kruisbesmetting.
- In het midden kan je restjes klaargemaakte voeding, eieren, sauzen en kaas kwijt.
- In het bovenste deel van de koelkastdeur bewaren boter en medicatie het best. In het midden kan je dressings en mayonaise plaatsen. Onderaan de koelkastdeur is de ideale plek voor melk, yoghurt, slagroom en sapjes.
Wil je je voedsel langer vers houden? Bekijk aandachtig de verschillende indelingen bij de aankoop van je nieuwe inbouwkoelkast.
De deursluiting
Niet alleen keukendeuren, maar ook deuren van inbouwkoelkasten kunnen afgeremd worden voor een zachte, geluidloze sluiting. Dankzij innovatieve sluitsystemen kunnen koelkastdeuren ook automatisch gesloten worden als ze niet helemaal dicht zijn.