Klein, maar fijn. Dat geldt ook voor keukens! Een kleine keuken hoeft helemaal niet onder te doen op vlak van design en comfort. Met deze tips en trucs haal je het maximum uit je keuken en creëer je heel eenvoudig meer ruimtegevoel.

Ben jij nog op zoek naar een ideale keukenindeling voor je kleine keuken of wil je graag een nieuwe keuken laten installeren, terwijl je niet veel ruimte hebt? Wij sommen graag enkele van onze beste tips voor jou op om van je kleine keuken een grootse plek te maken. Niet alleen voor de keuken zelf, maar ook voor de inhoud van je keukenkastjes en -lades.

Een slimme keukenindeling

Als je over een beperkte ruimte beschikt, is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de indeling van je kleine keuken. Wat vond je (minder) goed aan je vorige keuken en wat mag er nu zeker niet ontbreken in je nieuwe keuken? Wil je graag een zitplaats voorzien om te eten of wil je net meer ruimte om uitgebreid te koken? Samen met de keukenadviseur van Adrem Keukens bepaal je in een vroege fase welke keukenindeling het beste bij jou en de beschikbare ruimte past.

1105

Lichte en zachte kleuren

Dit zal je niet verbazen. Lichte kleuren staan erom bekend dat ze meer ruimte creëren in kleinere ruimtes. Op zoek naar de geschikte keukenfronten of een nieuw likje verf voor je kleine keuken? Kies dan eens voor hagelwitte, beige, pastel- of natuurlijke tinten. Met een gekleurde of donkere toets hier en daar zorg je voor meer dynamiek in je keuken. Beschik je daarnaast over natuurlijke lichtinval in je keuken? Dan reflecteren en versterken lichte kleuren het effect.

Hoog, hoger, hoogst

Je beschikbare oppervlakte kan dan wel klein zijn, maar kijk ook eens omhoog. Onze architect kan achterhalen of je plafond verhoogd kan worden door bijvoorbeeld een vals plafond weg te halen. Zijn je plafonds donker geschilderd? Dan kan er een laagje lichte verf overheen. Kies verder ook voor legplanken of wandkasten van vloer tot plafond in plaats van bovenkasten. Onbenutte hoekjes kan je opvullen met verticale lades die verrassend veel opbergruimte bieden. Zo benut je elk plekje in je keuken en creëer je meer ruimte.

Meer opbergplezier

Dankzij slimme opbergmogelijkheden wordt de volledige inhoud van je kasten en lades benut, zonder dat er extra vloerruimte voor nodig is. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak gekozen voor lades in kasten, in plaats van schappen. Zo kan je je kasten volledig vullen en kan je overal gemakkelijk aan. Tegenwoordig worden de handige indelingsoplossingen ook nog eens voorzien van een mooi design, wat opbergen nog nét iets leuker maakt.

Ook voor binnenin de lades en zijn er erg handige opbergmethodes die je kan gebruiken om ook in de lades en kastjes de weinige ruimte zo goed mogelijk te gebruiken. Heb je veel borden en kommetjes die je moet kunnen opbergen? Kies dan voor een handige verhoging om je servies op en onder te kunnen wegsteken. Ideaal om van een kleine ruimte zo goed mogelijk gebruik te kunnen maken.

1106

De geliefde hoekkeuken

De hoekkeuken is graag gezien. Of je nu over een omvangrijke of net compacte ruimte beschikt, de hoekkeuken (of L-keuken) deinst voor niks terug. Ze past in elke woning en beschikt tegenwoordig over diepe werkbladen en slimme opbergmogelijkheden, zoals carrousels en Le Mans-systemen waarmee je diepe hoekjes opvult. Zo baadt zelfs het kleinste keukentje in het grootste comfort.
Naast de hoekkeuken kan ook een keuken met eiland of U-keuken gerealiseerd worden op een beperkte oppervlakte. Samen met onze architect bespreek je welke keukenopstelling het beste bij jou past.

Steek je keukentoestellen weg

Kies je voor een nieuwe keuken van Adrem Keukens, dan zal onze keukenexpert je al in een vroeg stadium adviseren over de inbouwmogelijkheden van keukentoestellen. Door zoveel mogelijk keukenapparatuur in je keukenkasten te verwerken, win je ruimte, creëer je visuele rust en ziet je kleine keuken er altijd opgeruimd uit.

Ga voor greeploos

Bij greeploze keukens worden alle handgreepjes weggehaald en krijgen je keukenkasten greeploze systemen. Doordat ze onzichtbaar zijn, creëer je meer ruimte in je keuken. Bovendien zijn ze ook nog eens gebruiksvriendelijk én veilig, zowel voor jou als voor je kinderen.

Geen bovenkasten

Een trend de laatste jaren: geen bovenkasten in de keuken. Zo krijg je ondanks de kleine ruimte alsnog een heel open gevoel in de keuken. Om alsnog een geordend gevoel te krijgen, probeer dan te kiezen voor een legplank met wat spulletjes erop.

Zo heb je toch nog wat extra opbergruimte, maar het ziet het er niet rommelig uit met deze tips:

 • Stop etenswaren allemaal in dezelfde opbergdozen of glazen bokalen: zo krijg je toch nog een uniforme look.
 • Stel je mooiste servies tentoon: als je mooi servies hebt, is dit de ideale plaats om het tentoon te stellen.
 • Zet de plank niet vol en laat wat ‘witruimte’ over.

Een kleine keuken inrichten: samengevat

 • Kies voor een lichtere kleur in de keuken: die maakt je keuken optisch opener.
 • Kies voor keukenkasten tot aan het plafond om zo veel mogelijk.
 • Steek je keukentoestellen weg: een open werkblad maakt je keuken veel rustiger.
 • Ga voor een greeploze keuken: dat zorgt voor extra openheid in de keuken.
 • Je kan er ook voor kiezen om geen bovenkasten te installeren: zo hou je de muren optisch meer open.
 • Kies voor een hoekkeuken, zeker als je maar een kleine ruimte hebt: zo kan je toch nog een ergonomische keukenindeling hebben in een kleine keuken.
 • Meer opbergplezier nodig in je keuken? Kies voor meer lades in de plaats van legplanken of voor handige stapelaars voor borden in lades.
 • Inbouwapparaten zorgen voor een meer uniforme look: kies voor een inbouwkoelkast en inbouwvaatwasser die naadloos overgaan in je keukenkasten.