De keuken is gekozen, de vloer is gelegd, de verlichting past perfect bij je keuken en interieur. Maar… wat ga je doen met de keukentegels?

Vaak kiezen we voor tegels in de keuken omdat we op zoek zijn naar een manier om de muren van de keuken onderhoudsvriendelijk, hygiënisch én hittebestendig te maken. Ideaal dus om dan voor tegels te kiezen.

Overweeg jij om de keuken te laten betegelen maar weet je nog niet goed voor welke soort tegels je wilt kiezen? WIj geven je graag verschillende tips rechtstreeks van onze keukenspecialisten, zo weet jij zeker dat je de perfecte keuze maakt in jouw keuken. Nog meer vragen of wil je graag onze keukens én hun afwerking eens in het wild komen bekijken? Kom dan zeker eens langs in onze toonzalen!

Keukentegels: de soorten

Als je de eerste keer op zoek gaat naar keukentegels zal je een ding opvallen: er zijn véél verschillende soorten tegels. Niet alleen veel verschillende soorten tegels, er zijn ook veel kleuren, afwerkingen, formaten, prijsklasse… Hoe weet je nu wat er goed in jullie keuken zal passen?

Laten we eerst kijken naar de verschillende soorten tegels die er zijn:

  • marmertegels
  • graniet tegels
  • leisteen
  • keramische tegels
  • marokkaanse tegels (Zelliges tegels)
  • metrotegels

Afwerking van de tegels

Nog een belangrijk punt om naar te kijken als je nieuwe tegels in de keuken wilt: wat mag de afwerking van de tegels zijn? Wil je volop gaan voor glanzende tegels of kies jij het liefste voor matte tegels? Je kan spelen met glanzende en matte afwerkingen in je keuken: je hoeft zeker niet alles in een matte of glanzende afwerking te hebben in de keuken.

Trends in keukentegels

Ben jij iemand die graag trends volgt? Er zijn niet alleen keukentrends, ook trends in tegels bestaan. Een van de grootste keukentrends die we dit seizoen zien, zijn felgekleurde tegels en glanzende tegels. Ideaal om te combineren bij verschillende keukenstijlen en woonstijlen.

Waar moet je rekening mee houden als je keukentegels koopt?

Er is een verschil tussen de eerste en tweede keus tegels die je kan kopen. Tijdens het productieproces komen er regelmatig wat verschillen tevoorschijn, vaak worden dat de tweede keus tegels: tegels met een kleine afwijking, maar ook met een kleinere prijs. Tegels kunnen erg duur zijn, dus hou hier zeker je budget goed in het oog.

De eerste keus tegels zijn daarentegen wat duurder, maar hebben geen oneffenheden. Ze zijn daarentegen wat duurder, maar de kwaliteit is beter.

Welke tegels zijn ideaal voor een spatwand?

Heb je specifiek tegels nodig voor een spatwand? Dan zijn bepaalde tegels meer geschikt dan andere tegels. Je kan kiezen voor metrotegels (een van de grootste trends de laatste jaren), Zellige tegels, mozaïektegels en zelfs grotere vloertegels als spatwand-tegels.

Wil je meer tips over een spatwand? Lees zeker ons artikel over spatwanden! (nog linken)

Prijzen voor keukentegels

Het is moeilijk om een algemene prijs te bepalen voor keukentegels, maar je kan uitgaan van deze richtprijzen. Metrotegels kosten ongeveer een 20 euro per vierkante meter, afhankelijk van de afwerking en de kwaliteit. Mozaïektegels kosten ongeveer een 15 euro per vierkante meter en echte Marokkaanse tegels rond de 80 à 100 euro per vierkante meter.

Onderhoudstips voor keukentegels

Maak je je zorgen over vetvlekken en gekleurde vlekken op je witte tegels en je witte voegen? Dan kies je beter voor tegels die niet poreus zijn en afgelakt zijn, samen met een donkerdere voegkleur.

Je hebt geen speciale onderhoudsproducten nodig voor je tegels, zorg er vooral voor dat je de voegen zo snel mogelijk weer schoonmaakt als ze vuil worden. Ook als je poreuze tegels hebt, moet je snel vlekken weghalen als ze er zijn.

Kan je keukentegels verven?

Niet tevreden met de tegels die je nu in je keuken hebt en wil je ze graag een nieuwe look geven? Heb je even geen budget voor nieuwe tegels, alleen voor de nieuwe keuken? Je kan je tegels ook verven. Je moet zeker wel goed opletten dat je goede verf koopt, die speciaal hiervoor gemaakt is.

Nadat je de tegels geverfd hebt met tegelverf, kunnen de tegels zeker weer tegen een stootje en zijn ze gemakkelijk schoon te houden. Altijd goed ontvetten en reinigen voor je begint met verven!

Witte keukentegels (metrotegels)

We zeiden het hierboven al: witte tegels, en dan voornamelijk de metrotegels, zijn heel populair de laatste jaren. Je kan kiezen uit verschillende wit-tinten of eerder naar een beige kleur gaan als dat beter past bij de rest van je keukenapparaten en keukenkastjes. De metrotegels die je tegenwoordig ziet zijn ofwel erg glanzend en opvallend ofwel zijn ze mat.

Het grote voordeel van witte metrotegels is dat ze bij veel verschillende keukenstijlen passen: of je nu een landelijke keuken wilt of een strakke, Scandi keuken… de metrotegels maken de look helemaal af!

Marokkaanse tegels

Samen met de mozaïektegels, zijn de Marrokkaanse tegels of de Zelliges een grote hit. Deze tegels hebben vaak wat meer kleur en zijn een grote blikvanger in je keuken. Zelliges zijn handgemaakte kleitegels die stuk voor stuk uniek zijn. Deze zijn daarom ook wat duurder. Dit type tegel is iets minder onderhoudsvriendelijk, net omdat ze met de hand gemaakt zijn.

Welke tegels passen bij welke keukenstijl?

Er zijn geen regels in steen gebeiteld over welke tegels je moet combineren met welke keukenstijlen. Kijk vooral wat je mooi vindt.

Zelfklevende keukentegels

Geen zin om zelf te gaan tegelen (het klinkt gemakkelijker dan het is) of om iemand in te huren om je keuken te komen betegelen? Er bestaan ook zelfklevende keukentegels die je gewoon tegen de muur kan plakken. Hou je van mozaïek look maar wil je niet zelf tegelen? Er zijn ook zelfklevende mozaïektegels te koop, net als marmertegels, glasmozaïek, retro tegels… allemaal gemakkelijk te bevestigen aan de muur.

Ben je overtuigd van tegels in je keuken? Kom eens in onze showrooms kijken hoe je droomkeuken eruitziet samen met de afwerkingen op de muur, tegels… Onze adviseurs staan je graag bij met raad en daad!