Bij Adrem Keukens vinden we dat een keuken op maat toegankelijk moet zijn voor iedereen. Waarom? Omdat je dan zélf je keukeninrichting kan bepalen, op basis van de beschikbare ruimte, jouw kookgewoontes en voorkeuren. Maar waarop moet je nu juist letten als je een praktische keukenindeling wilt? Onze keukenadviseur geeft je enkele tips voor de ideale keukenopstelling.

Tips voor de perfecte keukenindeling

De ideale keukenopstelling is voor iedereen anders. Smaken verschillen en bovendien heeft niet iedereen evenveel ruimte ter beschikking. Onze keukenadviseurs nemen dus uitgebreid de tijd om naar jouw wensen, ideeën en voorkeuren te luisteren en samen met jou tot de perfecte keukenindeling te komen. En die is pas perfect als jij je keuken jaar na jaar mooi (en praktisch) blijft vinden. Wanneer we bepalen welke keukenindeling bij je past, delen we wel enkele handige tips met jou.

keukenindeling kookeiland
keukenindeling aanrecht

De keukendriehoek

Een tip die we altijd geven bij het bepalen van de keukenindeling is dat je rekening moet houden met de keukendriehoek of werkdriehoek. Dat is de zone tussen de koelkast, spoelbak en kookplaat (of fornuis) waarin je het meest heen en weer wandelt. Hoe beter je die driehoek indeelt en hoe korter de loopafstanden tussen de drie elementen, hoe sneller en efficiënter je kan koken.

Deze opstelling is niet alleen handig om in de keuken bezig te zijn, het is ook de meest ergonomische manier. Neem dus zeker even de tijd om op te meten wat de loopafstand in de keuken zal zijn (die ligt idealiter tussen de 7 en 9 meter). Probeer om de afstand tussen je kookplaat en spoelbak onder de 2 meter te houden.

Onze keukenadviseur kan je de verschillende mogelijkheden uittekenen, zodat jij beter kan aanvoelen welke indeling voor jou comfortabel is en tekenen jullie samen de ideale werkdriehoek uit. We houden rekening met de uitstraling van je keuken, maar ook met de praktische kant ervan zodat je je droomkeuken kan laten installeren.

Verschillende keukenopstellingen

Bij bepaalde keukenindelingen is de keukendriehoek optimaal, zoals bij de keuken met eiland, de hoekkeuken en U-keuken.

Een keuken met eiland

Een keukeneiland is mogelijk in zo goed als elke keuken, van klein tot groot. Het eiland kan op verschillende manieren samengesteld worden zodat het volledig beantwoordt aan jouw verwachtingen:
– In een ‘kookeiland’ wordt een kookplaat en voldoende opbergruimte geïntegreerd.
– Een ‘spoeleiland’ beschikt over een spoelbak en vaatwasser.
– Een schiereiland kan zowel koken als spoelen combineren.
– Wil je ook iets kunnen eten of drinken aan je keukeneiland? Dan voorzien we voldoende beenruimte.

Een hoekkeuken

De hoekkeuken of L-keuken houdt al jaren stand omwille van haar hoge functionaliteit. Of je nu over een compacte of net heel grote oppervlakte beschikt, de hoekkeuken past er altijd in. Alles bevindt zich binnen handbereik, je hoeft dus niet voortdurend heen en weer te lopen. En zelfs de kleinste hoekkeukens beschikken vandaag de dag over diepe werkbladen en slimme opbergsystemen.

Een U-keuken

Ook bij de U-keuken zit de keukendriehoek goed. Bij deze keukenindeling geven we vaak de tip om voldoende ruimte te voorzien in het midden. Zo beschik je nog steeds over voldoende werkruimte, kan je meerdere kasten tegelijkertijd openen en heb je voldoende bewegingsruimte.

Een I-keuken

Bij een l-keuken heb je de keuken aan één muur. Daarbij wordt de spoelbak vaak centraal geplaatst omdat je deze vaak gebruikt. Het kookvuur wordt vaak aan een van beide uiteinden geplaatst, net als de koelkast of vaatwasser.

keukenindeling tafel

Laat jouw ideale keukenopstelling tot leven komen

Wij helpen jou aan je droomkeuken in enkele stappen:

1. Toonzaalbezoek

Tijdens een kennismakend gesprek omschrijf jij jouw droomkeuken. Je vertelt ons jouw wensen, voorkeuren, ideeën en verwachtingen. Wij geven tips over de geschikte keukenindeling, keukentoestellen, sanitaire elementen en materialen voor keukendeuren en werkbladen. We vragen je naar de afmetingen van de beschikbare ruimte en vervolgens richten we samen je keuken zo optimaal mogelijk in.

2. Opmeting

Daarna komt onze opmeter bij jou langs voor een definitieve opmeting. Die is belangrijk voor de plaatsing zelf, maar ook om na te gaan of we nog eventuele voorbereidingswerken moeten uitvoeren.

Keukenplaatser Adrem Keukens

3. Detailbespreking en bevestiging

Onze architect giet alles in een 3D-ontwerp en nodigt jou vervolgens uit om het plan te komen bekijken. Op basis van jouw feedback passen we alles in realtime aan. Tevreden met het volledige plaatje? Dan sturen we je de detailplanning en het technische plan op en bestellen we alle benodigdheden. We leggen de definitieve plaatsingsdatum vast en afhankelijk daarvan gaat je keuken in productie.

Keukenplaatser Adrem Keukens

4. Plaatsing

Op de dag van de plaatsing komt ons interne plaatsingsteam bij jou langs. Onze medewerkers behandelen alle materialen met zorg en respect en gaan uitsluitend met kwalitatief werkmateriaal aan de slag. Ze zorgen voor een nette, piekfijne installatie, sluiten alle toestellen en sanitaire voorzieningen aan en checken of alles correct functioneert.

Keukenplaatser Adrem Keukens

5. Naservice

Bij Adrem Keukens staan we gekend voor onze feilloze dienst na verkoop. Heb je achteraf nog een vraag voor ons? Laat het ons weten. We staan steeds voor je klaar.

De ideale keukenindeling volgens experts

Waar moet je nog extra rekening mee houden als je graag een keuken wilt laten plaatsen? De keukenopstelling hangt namelijk ook erg af van hoe jij de keuken wilt gaan gebruiken. Daarom wordt een keuken vaak verdeeld in verschillende zones:

  • Kookzone
  • Opbergzone
  • Spoelzone
  • Werkzone/ Snijzone
  • Voorraadzone

Al deze zones hebben hun eigen functie en net door je keuken zo in zones te gaan verdelen, moet je minder afstand afleggen in de keuken. Onze experten zullen dus zeker met jou kijken hoe de keuken het beste ingedeeld wordt.

Linkshandig of rechtshandig

Hoe werk jij in de keuken? Tegen de klok in of met de klok mee? Veel hangt af van linkshandigheid of rechtshandigheid. Hou daar zeker ook rekening mee bij het uitkiezen van je keukenindeling. Hoe moeten de kastjes opendraaien? Wil je grepen aan kastjes aan de linker- of rechterkant? Ook hiermee houden we bij Adrem Keukens uiteraard rekening.