Ga je voor een nieuwe keuken, dan raden we je aan om ook meteen je koelkast te upgraden. Je kan een model kiezen dat helemaal afgestemd is op jouw behoeften, je kookgewoontes en de beschikbare ruimte in je keuken. Maar een nieuwe koelkast betekent ook een langere houdbaarheid van voedingswaren én een lagere energiefactuur. Kies je nu voor een Amerikaanse koelkast, inbouwkoelkast, koel-vriescombinatie of een ander type? Adrem Keukens maakt je wegwijs in het enorme aanbod zodat jij de keuken van je dromen kan kopen samen mét de koelkast die daarbij hoort.

Een overzicht van de verschillende koelkasten

Voorbeeld-inbouwkoelkast

De Amerikaanse koelkast

Deze koelkast straalt pure Amerikaanse luxe uit. De Amerikaanse koelkast (of side-by-side koelkast) heeft twee deuren naast elkaar en open je zoals een draaideurkast. Ze bestaat uit een koel- en vriesgedeelte dat op diverse manieren ingedeeld kan worden. De Amerikaanse side-by-side koelkast heeft een smaller vriescompartiment aan de linkerzijde. Daar bevindt zich ook de ijsblokjesmaker of waterverdeler. De Europese side-by-side koelkast bevat twee gelijke delen links en rechts.

De koel-vriescombinatie

Bij de koel-vriescombinatie of tweedeurskoelkast open je het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk. Bij deze koelkast bevinden ze zich boven elkaar, in plaats van naast elkaar bij de Amerikaanse koelkast. Er zijn twee uitvoeringen beschikbaar:

  • Bij combi-toptoestellen staat het vriesgedeelte bovenop het koelgedeelte. Het vriesvak is hier kleiner.
  • Bij combi-bottomtoestellen is het net andersom, dan bevindt het vriesvak zich onder het koelgedeelte. In dit geval is het vriesgedeelte groter en bevat het lades. Het bovenste (koel)gedeelte kan ook openen met twee deuren zoals de Amerikaanse koelkast en dan spreken we van een drie- of vierdeurskoelkast.

Een inbouwkoelkast

Wil je je koelkast laten ‘opgaan’ in het interieur van je keuken? Een inbouwkoelkast wordt achter je keukendeuren verwerkt en vormt dus één geheel met de rest van je keuken. We plaatsen de koelkast in een nis en voorzien het van een specifiek ventilatiesysteem. Elke koelkast kan ingebouwd worden, je hoeft enkel rekening te houden met het formaat. Je kan onder andere kiezen voor een eendeurskoelkast, een combi-bottomkoelkast, een Amerikaanse koelkast of een kleiner model.

Het tafelmodel

De lagere tafelmodellen (met een hoogte tot 90 cm) beschikken over een deur en een optioneel vriesvak. Deze koelkasten zijn ideaal voor studentenkoten, kleine appartementen of als tweede koelkast.

Een diepvriezer apart

Heb je de gewoonte om veel voedingswaren en klaargemaakte gerechten in te vriezen? De vriesgedeeltes die in koelkasten verwerkt zitten, zijn dan waarschijnlijk niet ruim genoeg voor jou. Een aparte diepvriezer is ideaal als je over voldoende ruimte beschikt. Zo bestaat er de rechtopstaande vrieskast en de lage, diepe vrieskist.

De koelkast en al haar handige snufjes

Keukentoestellen worden doorheen de jaren voorzien van nieuwe technologieën die ons het leven makkelijker maken. En dat is bij koelkasten niet anders. Ontdek enkele mogelijke functies die beschikbaar zijn in onder andere de koel-vriescombinatie, inbouw- en Amerikaanse koelkast.

No Frost-technologie

Het laagje ijs dat zich na verloop van tijd begint te vormen in het vriesvak beïnvloedt de werking van je koelkast en kan een hoger energieverbruik in de hand werken. Je kan in dat geval je koelkast laten ontdooien, maar nog handiger is de No Frost-technologie die het ijslaagje geen kans geeft..

Superfrost of Superfreeze

Wil je een grote hoeveelheid voedsel heel snel invriezen? Dan is de Superfrost- of Superfreeze-functie iets voor jou. Die haalt de temperatuur in het vriesvak in een mum van tijd omlaag tot maar liefst -18° C. Sommige toestellen schakelen de functie achteraf automatisch uit, bij andere zet je dit zelf handmatig af.

De hybride zone

Veel koelkasten beschikken nu over een hybride zone onderaan die uit twee delen bestaat. In het ene deel bepaal je zelf de vochtigheidsgraad, waardoor het ideaal is om er je groenten te bewaren. Het andere compartiment behoudt een temperatuur van rond de 0° C, wat uitstekend is voor het bewaren van vlees of vis.

De slimme koelkast

Tegenwoordig kan een geconnecteerde koelkast ook foto’s van de inhoud, boodschappenlijstjes, recepten en notities naar je smartphone sturen. Zo weet je meteen wat je allemaal in je winkelkar moet gooien.

Welke koelkast past in je keuken: koopgids

Wil jij graag weten welke koelkast het beste past in jouw droomkeuken? Waar moet je rekening mee houden als je op zoek bent naar een nieuwe koelkast om je keuken in te richten? Wij maakten een handige checklist voor jou met allerlei tips om rekening mee te houden bij de aanschaf:

Je levensstijl

Kijk eerst naar je levensstijl: welke type koelkast past daar het beste bij? Heb je een groot gezin en heb je veel ruimte nodig in je koelkast? Kijk dan naar een dubbele koelkast of extra grote koelkast. Ben je iemand die graag aan mealprepping doet? Dan kijk je best naar een koelkast met groot diepvriesvak of naar een aparte vriezer.

Naast het model van je koelkast is ook de indeling van de koelkast belangrijk: zo weet je hoeveel ruimte je binnenin nodig hebt. Als je veel groenten eet of een moestuin hebt, kan je meerdere groentelades gebruiken. Drinken jullie regelmatig wijn of speciale bieren? Dan heb je vast iets aan een flessenrek in de koelkast.

Wil jij de koelkast gemakkelijk schoon kunnen maken? Dan kan je kiezen voor een koelkast met verstelbare indeling die je ook gemakkelijk uit de koelkast kan halen en zo snel kan poetsen.

De ruimte

Hoeveel ruimte heb je om de koelkast te kunnen plaatsen? In een kleine keuken zal je moeilijk een koelkast met dubbele deuren kunnen plaatsen, tenzij je andere werkruimte wilt opofferen. Wil je een vrijstaande koelkast kiezen zoals een kleurrijke Smeg of liever een inbouwkoelkast die volledig wegvalt in je keuken?

Geluidsniveau

Waarom een koelkast lawaai maakt? Door de ventilator die in de achterkant zit. Samen met de compressor maakt die al eens geluid. Kijk dus zeker naar het geluidsniveau van je koelkast voor je er een aankoopt, zeker als je een open keuken hebt.