Keukenverlichting kiezen

Je keuken is het hart van je huis en de meest bewoonde ruimte. Hier maak je maaltijden, bereid je tussendoortjes voor na schooltijd en alles daartussenin. Meer dan in welke andere ruimte in je huis dan ook, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je keuken meerdere lagen van verlichting heeft.

In dit artikel analyseren onze keukenspecialisten hoe je keukenverlichting kiest en hoe je het ideale lichtplan voor je keuken opbouwt met een handig stappenplan.

Welke keukenverlichting kiezen?

Er zijn verschillende lichtpunten waar je in de keuken rekening mee moet houden. Soms heb je nodig aan een duidelijk, globaal licht om alles duidelijk te kunnen zien, een ander moment heb je nood aan een gezellig licht in de keuken voor een gezellige tête-à-tête. 

Stap 1:Begin met overkoepelende verlichting

Het maakt niet uit wat voor soort keuken je hebt, groot of klein, goede keukenverlichting begint met bovenverlichting. Dit is de verlichting die het natuurlijke licht dat je keuken al ontvangt, versterkt. 

Dit kan een hanglamp, een inbouwarmatuur of een semi-inbouwarmatuur zijn en is de basis van je lichtplan in de keuken. Hanglampen zijn ideaal voor boven een eiland (let wel op het materiaal waarvan de lamp gemaakt is), terwijl meerdere semi-inbouwarmaturen het beste werken voor keukens zonder keukeneiland.

Stap 2: Ondersteunende verlichting

Verlicht de ruimtes rond je hoofdverlichting en accentueer specifieke gebieden met ondersteunende verlichting – essentieel gericht licht dat je ruimte functioneel maakt en de taken verlicht die u het meest zult uitvoeren.

Je keukeneiland verlichten

Verlicht je keukeneiland: de meeste eilanden dienen als multifunctionele ruimte voor het bereiden, koken en serveren van maaltijden. Afhankelijk van de grootte van je eiland, zal het installeren van meerdere hanglampen de ideale verlichting bieden voor de hele ruimte.

Kies voor hanglampen met een glazen of lichte linnen kap voor een helderdere bron van licht. Als je keuken al plafondverlichting elders heeft, is je eiland de plaats waar je extra steunverlichting wilt toevoegen – dit is echt gericht licht om de taken te verlichten die je het meest zult uitvoeren. Een hanglamp met een metalen kap richt het licht naar beneden op specifieke taken zoals het bereiden van eten of schoonmaken.

De regel van 3

Onthoud de regel van drie: Drie hanglampen zien er evenwichtig uit als ze op gelijke afstand van elkaar worden geplaatst om de ruimte van een groter eiland te vullen, maar wees niet bang om slechts twee hanglampen te gebruiken in kleinere ruimtes.

De gootsteen verlichten

Spotlight op je gootsteen: Ook boven de gootsteen – waar u licht moet schijnen op taken als afwassen of voedselbereiding – is ondersteunende verlichting nodig. Til de ruimte op met een eenvoudige maar mooie stijl zoals een lamp met een heldere glazen kap.

De eethoek verlichten

Vergeet de eethoek niet: Een eethoek is de perfecte plek voor een elegante kroonluchter of een oversized hanglamp die stijl en persoonlijkheid aan je ruimte geeft. 

Van rechthoekige kroonluchters tot moderne hanglampen met kleurrijke metalen tinten in kleine eethoekjes, er zijn veel verschillende stijlen en tinten die bij elke keukenstijl passen.

De juiste finishing touch

Denk aan de woonstijl die je wilt bij het kiezen van de afwerking en houd rekening met de hardware die je al in je keuken hebt. Afhankelijk van de armatuur van de lamp, kan de afwerking die je kiest de keuken een andere uitstraling geven. 

Beslis dus zeker goed op voorhand of je afwerkingen wilt laten samenkomen voor een meer gepolijste look of meng je afwerkingen voor een iets meer eclectische vibe. Als je kiest voor een mix van afwerkingen, raden wij  aan om één afwerking te kiezen voor al je verlichting en één kleur voor je grepen, kranen… 

Messingtinten en bronstinten geven warmte aan een ruimte, terwijl zwart strakheid, contrast en precisie brengt. Gepolijst chroom en gepolijst nikkel zijn klassieke keuzes als u op zoek bent naar een meer gestroomlijnde, eigentijdse look die je overal bij kan combineren.

Welke lampenkap kiezen

De stijl, grootte en het materiaal van de lampenkap die je kiest, beïnvloedt  natuurlijk de lichtopbrengst. 

Helder glas: Een heldere glazen kap zal je hele ruimte verlichten met helder omgevingslicht. Een glazen kap past het beste bij een gloeilamp-we hebben meer dan 50 stijlen om uit te kiezen.

Opaak glas: Kies een opaak glazen kap voor veel helder, 360 graden licht met een meer diffuse gloed dan helder glas.

Metaal: Een metalen kap richt het licht naar beneden, waardoor het een ideale optie is voor gerichte taken of activiteiten. Als je keuken elders veel helder omgevingslicht heeft, kan je kiezen voor hanglampen met een metalen lampenkap boven je eiland voor meer direct licht boven je kookplaat of werkruimte. Een spotlight, als het ware.

Linnen: Stoffen linnen tinten zijn het beste voor boven een eethoek, vanwege het vocht in de lucht zijn ze niet geschikt om dichtbij de gootsteen of kookplaat te hangen.

Je hebt het al gelezen: met verlichting in de keuken kan je echt veel kanten uit. Je kan spelen met de plaats van de verlichting in je lichtplan, de kleur van je licht en zelfs met de afwerking van de armaturen en het materiaal van de lampenkappen. 

Weet je niet goed wat er mooi bij jouw keuken zou passen? Niet erg, onze Adrem Keukenadviseurs helpen jou graag verder! Contacteer ons of kom eens langs in een van onze showrooms en bewonder onze keukens live!