Het kiezen van een nieuwe keuken vraagt om de nodige voorbereiding: niet alleen de uitstraling van de keuken is hierbij van belang, maar vooral de opstelling. De manier waarop je woning is ingericht, is mee bepalend voor de mogelijkheden van je keuken.

Twijfel jij nog of je wilt kiezen voor een open, gesloten of halfopen keuken? Geen probleem: we verzamelden de beste info en tips van onze Adrem keukenadviseurs en helpen je graag beslissen in dit artikel. Ben je er toch nog niet uit? Onze adviseurs helpen je natuurlijk graag verder in onze toonzalen.

Of je nu kiest voor een Scandinavische keuken, een landelijke keuken of een andere stijl, dankzij ons artikel weet je of je een gesloten, open of halfopen keuken wilt.

Open keuken

Wordt de keuken geplaatst in dezelfde ruimte als de woonkamer? Dan creëer je met een open keuken een ruimtelijk effect. Vanuit je zithoek heb je zicht op je open keuken en om die reden is het belangrijk om voor de aanschaf veel aandacht te besteden aan de indeling.

Juist omdat je vanuit de woonkamer uitkijkt op de keuken, is het fijn als de vormgeving van je open keuken aansluit bij de stijl van je leefgedeelte. Om op elk moment naar een opgeruimde keuken te kunnen kijken, is een vaatwasser onmisbaar. Alle afwas zet je direct in de afwasmachine. Zo houd jij een heerlijk opgeruimde keuken, die een lust is om naar te kijken.

Een open keuken is ideaal als je graag een Scandinavische keuken of landelijke keuken wilt. In dit type keuken, zullen al je keukenapparaten ook extra opvallen: kies ze dus zeker met zorg uit.

Voordelen open keuken

De voordelen van een open keuken zijn:

  • ruimtelijk door de open structuur
  • mogelijkheid om contact te houden met je gezinsleden
  • geurbeleving tijdens het koken

De kanttekening van een open keuken is wellicht dat je de keuken altijd goed opgeruimd moet houden om je niet te storen aan een rommelig geheel. Ook krijg je bij een open keuken alle geluiden mee tijdens het koken. Dat kan vervelend zijn als familieleden in de woonkamer televisie aan het kijken zijn.

Nadelen van een open keuken

  • Kookvocht verspreidt zich over de hele woonruimte
  • Geuren verspreiden zich ook over je woonruimte (vaak is er extra verluchting en ventilatie nodig)
  • Kan erg lawaaierig zijn
  • Snel visueel rommelig

Halfopen keuken

Ten opzichte van een open keuken heeft een halfopen keuken een belangrijk verschil: hierbij is er sprake van een tussenwand of afscheiding tussen de woonkamer en je keuken. Als je na het koken de afwas even laat staan, dan heb je daar minder last van.

Door de afscheiding heb je er namelijk geen zicht op. Heb je een grote ruimte waar je toch een halfopen keuken in wilt plaatsen? Kies dan voor een kookeiland om de keuken deels aan het zicht te onttrekken. Omdat een halfopen keuken voor een deel is afgescheiden van je woongedeelte, kun je hier voor een heel andere stijl kiezen. Zo kan de beleving in de keuken heel anders zijn, dan wanneer je ’s avonds met het gezin in het woongedeelte zit.

Een halfopen keuken wordt vaak gekozen als je houdt van een strakke keuken of een gezellige leefkeuken.

Voordelen halfopen keuken

Bij een dergelijke halfopen keuken heb je nog steeds de geurbeleving om het moment dat je aan het koken bent. Dankzij de afscheiding die de keuken aan je zicht ontneemt, is het minder erg dat de keuken niet altijd even netjes is.

Je kunt nog steeds in contact blijven met de andere familieleden tijdens het bereiden van de maaltijden, maar je ervaart wel meer privacy op deze manier.

Nadelen van een halfopen keuken

Nadeel van deze vorm van keukenindeling is wellicht dat andere gezinsleden nog steeds het geluid van de potten en pannen ervaren. Dit kan storend zijn als jij aan het koken bent.

  • Geurlast van het koken
  • Ook kookvocht zal vaak een probleem zijn: je moet de hele leefruimte dan grondig ventileren
zwart-witte keuken

Gesloten keuken

Heeft jouw woning een afgesloten ruimte die groot genoeg is om een keuken in te plaatsen? Kies in dat geval voor een gesloten keuken die ook ruimte biedt aan je gezinsleden.

Vooral bij kleine kinderen wil je ze op elk moment in de gaten kunnen houden. Creëer een speelhoekje in de keuken voor je kids, zodat ze tijdens het koken toch bij jou in de buurt kunnen zijn.

Een gesloten keuken is minder gezellig, omdat het je belemmert in het voeren van een gesprek met je partner of andere gezinsleden.

Voordelen van een gesloten keuken

  • je kan de etensgeuren uit de rest van de woning weren
  • je hebt meer privacy
  • er is minder ‘geluidsoverlast’

Nadelen van een gesloten keuken

  • Koken is minder gezellig
  • Niet handig als je tegelijkertijd op kleine kinderen moet letten

Gezelligheid in een gesloten keuken

Zorg daarom dat je een gesloten keuken kiest, die is voorzien van een muziekaansluiting en grote ramen, als dat mogelijk is. Hierdoor heb je in ieder geval een fijn uitzicht tijdens je culinaire activiteiten. Kies voor een deur met melkglas in je gesloten keuken. Zo voelt de ruimte net iets minder afgesloten, dan wanneer je een standaard deur als afscheiding plaatst. De stijl van de gesloten keuken kan totaal anders zijn dan de inrichting van de rest van je huis, omdat het een afgesloten ruimte is.

Keuken kiezen

Bij een nieuwbouwwoning heb je vaak de mogelijkheid om te kiezen hoe en waar jij de keuken geplaatst wilt hebben. Koop jij een keuken voor je bestaande woning? Ook dan kun je aanpassingen in je huis aanbrengen om zo de keuken vorm te geven op de manier die jij voor ogen hebt.

Is jouw woonkamer een grote ruimte, maar wil je toch een halfopen keuken? Plaats dan een kookeiland of een scheidingswand om dit voor elkaar te krijgen. Als je huis is voorzien van een scheidingswand, maar je wilt een open keuken, dan kun je de tussenwand laten verwijderen. Hierdoor heb je de mogelijkheid gekregen om een open keuken te plaatsen. Niet alleen ruimtelijk, maar ook een ware blikvanger.

Het kiezen van een keuken is bepalend voor de komende jaren. Zorg dat je een weloverwogen keuze maakt en laat je adviseren, als je niet goed weet welke stijl en indeling het beste past. Een keukenspecialist zoals Adrem weet als geen ander welke mogelijkheden er zijn op dat gebied. Vraag zeker ons advies en laat je verrassen door een heel andere blik op jouw leefruimte.

Opmeten van de keuken

Als je de keuze hebt gemaakt, is de tijd aangebroken voor het opmeten van de keuken. Voor elk type keuken is het nodig om tot in detail te berekenen hoeveel ruimte er is om de kasten en apparatuur te plaatsen.

Pas als je zeker weet dat de keuken van jouw dromen optimaal past in de beschikbare ruimte, zal je het resultaat krijgen waar je naar op zoek bent.

Twijfel je nog? Onze keukenadviseurs helpen je graag verder, kom zeker eens langs in onze showrooms!

zwart-witte keuken