Hoe ontwerp je een keuken? Je keuken is vaak een van de meest gebruikte kamers in je huis, het is dan ook zeker de moeite waard om meer te leren over het ontwerpen van jouw droomkeuken- zelfs als je gebruik maakt van een keukenontwerper of een architect.  Waar droom jij van als je aan je droomkeuken denkt?

Weten wat de belangrijke aandachtspunten in de keuken zijn voor jou, zal je helpen het ontwerp van je eigen keuken samen te stellen en goed te weten wat je wilt. 

Hoe begin je aan een keukenontwerp? 

We hebben een kort stappenplan voor jou samengesteld. Als je dit stappenplan doorloopt, heb je al een veel beter idee van de keuken die je wilt en bij jou en je woning past. 

Stap 1 – Gebruik van de keuken en budget

Denk eerst en vooral na over hoe je de keuken wilt gaan gebruiken. Welke andere activiteiten zullen er in de keuken plaatsvinden, behalve alles dat met eten en koken te maken heeft? Wat dacht je van een gezellige zithoek met een TV of spelconsole? Zal de keuken ook gebruikt worden als thuiskantoor? 

Kijk vervolgens ook eens grondig naar je budget: hoeveel kan je vrijmaken om de keuken te ontwerpen? Hou er rekening mee dat je misschien ook nog nieuwe elektriciteitskabels moet laten leggen, je nieuwe toestellen zal aankopen, er nieuwe waterleidingen gelegd moeten worden of dat misschien de vloer ook nog aan een opknapbeurt toe is. Laat je de keuken installeren? Check zeker ook of dit inbegrepen is in de prijs van de keuken. 

Dit zijn twee van de belangrijkste factoren als het gaat om het plannen van een keuken! Sta hier dus zeker lang genoeg bij stil voor je overgaat naar de volgende stap: het plan maken.

Stap 2 – Maak een plattegrond

De tweede stap voor het ontwerpen van een keuken is het maken van een plattegrond van wat de keukenruimte zal worden. We bespreken voornamelijk het vloeroppervlak en het wandoppervlak (of muuroppervlak).

Hier is het belangrijk om alles minutieus op te meten: wees zo nauwkeurig mogelijk en noteer de juiste maten. Meet behalve de muren ook zeker de ramen, deuren, stopcontacten, leidingen, nissen… op en zet dit ook allemaal mee in het plan. 

Je kan je plan op papier maken door instructies voor het tekenen van plattegronden te volgen, maar dan alleen voor de keuken (niet voor het hele huis, tenzij je een open vloerplan hebt). Ook kan je gebruik maken van een online keukenplanner of handige software. Heb je geen zin om hier zelf mee aan de slag te gaan? Bij Adrem Keukens helpen we je graag om plannen voor je keuken op te stellen. 

Als je het liefst met papier werkt, is het een goed idee om de schaal zo aan te passen, dat  de keuken op een A4-vel papier past. De schaal die je kunt gebruiken, hangt af van hoe groot je keuken is en hoe groot je papier is. Hou ook rekening met de opening van ramen, de vaatwasser, deuren… en zet dit allemaal mee op je plattegrond.

 

 

 

Extra meettips: 

Naast de bovenstaande basis raden we je aan om ook alle hoeken, nissen, inhammen en bochten op te nemen in de plattegrond. Teken ook alle kasten eens uit als ze tegelijkertijd open staan: kan je dan nog vlotjes door de keuken bewegen? Ook moet je rekening houden met bestaande stopcontacten (ook voor de niet-zichtbare stopcontacten voor de vaatwasser en andere elektrische apparaten) en schakelaars. Komt er ook een verwarming in de keuken te staan? Neem zoveel mogelijk informatie mee op in je plan. 

Stap 3 – Plan de vorm van je droomkeuken

Misschien is het al duidelijk welke vorm je keuken moet krijgen. Als dat zo is, ga je verder met je plan. Zo niet, kan je ter inspiratie meer info lezen over de indeling van je keuken:

Met je papieren tekening of online keukenplan teken je de omtrek van waar de onderkasten, wandkasten, keukeneiland en eventuele tafel vanuit bovenaanzicht. De keukenapparaten verwerken we in je planning in een van de volgende stappen.

Ergonomie is ook ongelofelijk belangrijk bij het designen van een keuken: hou ook zeker goed in de gaten of je in de ergonomische driehoek kan bewegen. Denk niet alleen aan het bovenaanzicht, maar let ook op de hoogte: hoe hoog zullen de keukenkastjes opgehangen worden en de dampkap? Zal de hoogte hoog genoeg zijn voor iedereen? Waar zitten de stopcontacten?

Wil je een keuken met of zonder een keukeneiland? Ook dit is een erg belangrijke keuze die veel invloed heeft op de uitstraling van je keuken. 

Stap 4 – welke keukenstijl past bij jou?

Nu je weet welke vorm de keuken moet hebben, hoeveel budget je kan vrijmaken, wat de oppervlakte zal zijn en hoe je de keuken zal gaan gebruiken, is het tijd om stil te staan bij de stijl van je keuken. Welke keukenstijlen vind je mooi en wat past goed bij de rest van de woning? 

Nog geen idee welke stijl keuken je mooi vindt? Geen probleem: kom gerust eens langs in een van onze showrooms of doe nog wat meer inspiratie op over landelijke keukens, ecologische keukens, Scandinavische keukens, moderne keukens en meer! 

Stap 5 – Bekijk je apparatuur en inrichting

Je hebt al een lijst van apparaten en gadgets die je nodig hebt. Nu is het tijd om wat specifieker te worden over wat je precies wilt en naar de details te gaan kijken. Wil je graag een inbouwoven, welk fornuis ga je kiezen en wil je een ingebouwde vaatwasser? Gaan jullie voor veel keukenapparaten op het werkblad die mooi bij elkaar passen of wil je liever zo min mogelijk keukenapparaten in het zicht? 

Hoe zal je de keukenkastjes gaan inrichten? Heb je een voorkeur voor lades of voor kasten? Wil je afval kunnen scheiden in de keuken, of is dat niet nodig? 

Stap 6 – de afwerking

Voor de afwerking hou je nog rekening met eventuele meubels zoals stoelen voor een keukeneiland, tegels, de vloer en de verlichting. 

Zo, als je dit stappenplan doorlopen hebt, heb je al een veel helderder beeld van je keuken-in-wording in je hoofd. Twijfel je nog of wil je direct je droomkeuken bestellen? Kom zeker eens langs of neem contact met ons op, we helpen je graag verder!