page-01

Een keramiek werkblad voor een keuken met allure

Een keramiek werkblad is inzetbaar in vele keukenstijlen. Het is hét summum van luxe in moderne, landelijke, Scandinavische, greeploze, houten, ecologische en leefkeukens. In combinatie met onder andere witte, donkere en houten keukenkasten bekom je een keuken met veel allure. Hieronder vind je meer informatie over de steensoort, maar contacteer gerust een keukenadviseur van Adrem Keukens. Hij of zij vertelt je met plezier over onze verschillende werkbladen, waaronder keramiek, composiet, graniet, dekton en laminaat.

Moderne keuken

Wat is keramiek?

Keramiek bestaat uit herbruikbare, natuurlijke materialen die industrieel vermengd worden tot een zachte massa. Klei is het hoofdbestanddeel, maar daarnaast bevat het doorgaans zand, veldspaat, porselein, glas, kwarts, natuurlijke kleurpigmenten en keramische bindmiddelen. Die massa wordt vervolgens gebakken op een temperatuur van 1200 °C, wat resulteert in een uitzonderlijke hardheid.

De bewerkingsmogelijkheden

De toplaag van keramiek krijgt tijdens het productieproces een reliëf. Elke keramiekkleur heeft een eigen, uniek reliëf. Je kiest dus vooraf de tint inclusief de afwerking, want na de productie is het niet meer mogelijk om het materiaal te polijsten. Globaal zijn er twee bewerkingsmogelijkheden die tijdens het productieproces plaatsvinden:

  1. een gezoete afwerking waarbij de toplaag een egaal, mat oppervlak krijgt
  2. een speciale afwerking met reliëf die exact aanvoelt en eruitziet als ijzer, textiel, hout of steen (zoals marmer en beton)
145

De verbazingwekkende voordelen van een keramiek werkblad

Een keramiek werkblad is een echte must-have voor je keuken. De meest prominente eigenschap is de extreme sterkte van het materiaal. Keramiek is niet-poreus, krasvast, slijtvast, water- en vlekbestendig. Dat in combinatie met een homogene (en dus hygiënische) toplaag, maakt van keramiek hét ideale materiaal voor je keukenblad. Ondanks dat het een super solide materiaal is, is keramiek heel licht, wat de plaatsing ervan een pak eenvoudiger maakt.

Ook de voordelen op esthetisch vlak zijn noemenswaardig. De gezoete bewerking enerzijds resulteert in een mat aanrechtblad dat mooi tot zijn recht komt in moderne interieurs. Anderzijds speelt een speciale afwerking met reliëf in op de huidige trends. Je kan als het ware perfect roestig ijzer, beton en marmer imiteren, terwijl het tegelijkertijd onderhoudsvriendelijk is. Je keuken krijgt in no time een indrukwekkende uitstraling. Keramiek leent zich ook uitstekend voor spoelbakken. Je keukenwerkblad en spoelbak kunnen dus naadloos in elkaar overlopen.

Verder is keramiek 100% kleurvast en hittebestendig. Het verkleurt niet bij blootstelling aan uv-licht en hoge temperaturen tot maar liefst 450 °C. Aangezien het een milieuvriendelijk en duurzaam materiaal is, verklein je ook je ecologische voetafdruk. Wat wil je nog meer?

145

Een keramiek werkblad behandel je met zorg

Keramiek is een bijzonder luxueus materiaal en daar moet je (een beetje) zorg voor dragen. Het vergt niet veel onderhoud, maar let wel op met zware of scherpe voorwerpen. Als die hard op je keukenblad vallen, kunnen ze scheurtjes of schilfering veroorzaken. En die zijn niet meer te bewerken. Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige microvezeldoek. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een reinigingsmiddel waarvan de pH-waarde tussen 4 en 6 of tussen 8 en 10 ligt.

Kom dat zien (en voelen)

Keramiek is zo’n materiaal dat elke keuken naar een ongezien niveau tilt. Om dat te vatten, nodigen we je graag uit in onze keukenwinkels. Daar tonen we je diverse keukenopstellingen met een waaier aan materialen. En je zal zien, een keramiek werkblad geeft ongelofelijke resultaten met meerdere keukenfronten. Wil je nog meer inspiratie opdoen? Neem een kijkje naar onze gerealiseerde keukens!