page-01

Een Dekton werkblad: extreem mooi, duurzaam en praktisch

Ben je voor je nieuwe keuken op zoek naar een aanrechtblad dat er mooi uitziet en dat tegelijkertijd tegen een stootje kan? Maak kennis met het Dekton werkblad! Het ziet eruit als een natuurlijk product en is uitermate stevig en vlekbestendig. Hieronder kom je heel wat meer te weten over het populaire keukenwerkblad, maar contacteer gerust een keukenadviseur van Adrem Keukens voor een extra woordje uitleg.

Moderne keuken

Wat is Dekton?

Dekton bestaat uit een mix van glas, kwarts en porselein. Die grondstoffen worden onder hoge temperaturen en extreme druk samengeperst. Daar waar het ontstaan van natuursteen een jarenlang proces kan zijn, wordt Dekton op slechts vier uur tijd geproduceerd. De natuurlijke vorming (zoals die van natuursteen), wordt eigenlijk extreem versneld. Het is dus een industriële steensoort.

Kenmerkend voor Dekton is de PST-technologie, Partical Sintering Technology. Die ‘sintert’ minerale deeltjes: korrels glas, kwarts en porselein worden verhit tot op het punt dat ze net niet smelten. De interne structuur verandert en de contactpunten tussen de korrels groeien, waardoor ze samen een keihard materiaal vormen.

Verschillende kleuren en texturen van Dekton

Dekton is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren en texturen. Wel heeft iedere kleur zijn individuele textuur, dus niet alle afwerkingen zijn verkrijgbaar in elke kleur. We kunnen de texturen opsplitsen in drie categorieën:

  1. effen kleuren met een reliëf: houtstructuur of steenstructuur
  2. een gepolijste, hoogglans of waterafstotende afwerking met kleuren van natuurlijke producten, zoals marmer, zandsteen, graniet en beton
  3. een mat, geborsteld, Satin oppervlak met kleuren van natuurlijke producten

Verder worden de platen in diktes van 8, 12, 20 en 30 mm en in grote formaten geproduceerd. Je kan dus perfect grote oppervlaktes bedekken zonder al te veel zichtbare ‘naden’.

145

Een Dekton werkblad: het overwegen waard

Hou je van de uitstraling van natuursteen, maar niet van de gevoeligheid? Dan is een Dekton werkblad echt iets voor jou. Een ingenieus 3D-systeem bootst de ‘aderen’ van natuurlijke producten na die doorlopen op het oppervlak, in het volume én in de massa. Dekton valt met het blote oog niet te onderscheiden van natuursteen.

Verder is de extreme sterkte een doorslaggevende factor. Het is niet-poreus en het bevat geen hars, waardoor er geen verkleuringen ontstaan bij vlekken of langdurige blootstelling aan uv-licht. Dekton ‘werkt’ ook niet bij temperatuurwisselingen. Het krimpt of zet niet uit. Dat verklaart waarom het zelfs buiten wordt toegepast, in een buitenkeuken of als gevelbekleding. Daarnaast is het ook nog eens kras- en slijtvast. De enige reden om nog een snijplank te gebruiken, is om je messen niet te beschadigen.

145

Zijn er zaken waarop je moet letten?

Het productieproces en de natuurlijke materialen kunnen leiden tot hoogcontrast-contaminaties. Zo kunnen er minuscule donkere puntjes te zien zijn in een licht mat blad, maar doorgaans zorgt dat net voor een esthetische meerwaarde.

Door de harde structuur en de kleurechtheid kan je gelijk welk reinigingsmiddel gebruiken op je Dekton werkblad, maar voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek.

Als we toch één kwetsbaar puntje moeten noemen van Dekton, dan is het de punt- en stootbelasting. Probeer dus te vermijden dat er scherpe of heel zware voorwerpen hard op je Dekton werkblad vallen.

Dat wil je zien en voelen!

In onze keukentoonzalen presenteren we tal van keukens met een Dekton werkblad. Je zal zien dat Dekton een ware alleskunner is. Het materiaal past in alle keukentypes, van minimalistisch en modern tot charmant en landelijk. Hoe eenvoudig of complex je keukenopstelling ook is, of je nu een keuken met eiland, hoekkeuken of U-keuken wenst, Dekton kan helemaal op maat gesneden worden. Bovendien levert het prachtige resultaten op in combinatie met de juiste keukenfronten. Neem een kijkje naar onze gerealiseerde keukens en laat je overtuigen!