Een ergonomische keuken voor iedereen

 Een ergonomische keuken is een keuken die zich voornamelijk richt op het verminderen van lichamelijke belasting tijdens gebruik. Koken zonder dat je last krijgt van je rug, nek of schouders: zeker als je veel in de keuken staat, is het de moeite om onze ergonomische keukentips even door te lezen.

Een ergonomisch ingerichte keuken voorkomt te vaak herhalende bewegingen en biedt juist efficiëntie en functionaliteit.

Daarnaast houdt het ook in dat je voor een efficiënte indeling van items kiest, zoals een logische plaats voor het aanrecht in de keuken. Ook de indeling van de kasten zelf, hoort hierbij.

Ergonomie is persoonlijk

Hou je van veel verse ingrediënten in je recepten? Dan is een goede ergonomische keuken voor jou een keuken met een groot aanrecht met veel snijruimte. Een aanrecht dat bovendien op comfortabele snijhoogte wordt geïnstalleerd, waardoor je geen lichamelijke klachten krijgt.

Is het aanrecht gemakkelijk schoon te houden? Is er genoeg wandelruimte in de keuken? Is er ventilatie? Kun je gemakkelijk bij de oven? Stoot je je hoofd niet of hangen de keukenkastjes niet te hoog voor jou? Is de afvalscheiding logisch ingericht? Is je keuken ingericht volgens het principe van de ergonomische driehoek?

Onze keukenadviseurs helpen je graag mee beslissen over je droomkeuken en natuurlijk helpen we jou ook om je keuken zo ergonomisch mogelijk in te richten: zo heb je veel langer plezier van je keuken.

Hoe maak je een keuken ergonomisch?

De keuken moet je ook zien als een werkomgeving. En elke werkomgeving kan ergonomisch gemaakt worden. Je kunt een keuken zo ergonomisch maken als je maar wilt. Maar hoe doe je dat, of hoe doet de aannemer dat?

Je kunt zelf aan de slag gaan met een keuken, of je laat de aannemer weten een ergonomische keuken te willen. Een ergonomische keuken richt zich op deze 4 belangrijkste aspecten: gezondheid, veiligheid, comfort en efficiënt functioneren. Bovenal is het voorkomen van lichamelijke ongemakken het belangrijkste doel van elke ergonomische keuken. Natuurlijk werken wij graag met jou samen om jou een droomkeuken te bezorgen die ook ergonomisch is.

De keukendriehoek

Doeltreffend koken doe je in de keukenwereld dankzij de beroemde ‘keukendriehoek’: deze driehoek zorgt ervoor dat je tijdens het koken zo min mogelijk afstand moet afleggen en dat je zo nauwkeurig mogelijk kunt werken.

De kookplaat, spoelbak en koelkast zijn doorgaans de drie belangrijkste factoren tijdens het koken en dragen bij aan doeltreffend functioneren.

Zij vormen dan ook de keukendriehoek. Het aanrecht ligt vaak tussen de spoelbak en de koelkast, of tussen de kookplaat en spoelbak. Een ergonomische keuken houdt de loopafstand tussen de 6 en 8 meter bij een gemiddelde keuken.

Kookpotten vul je zonder onnodig geloop snel met water en de rest is ook binnen handbereik. De afwasmachine uitladen en inladen? Dat is ook ideaal om mee te nemen in je keukendriehoek. Soms is een keukeneiland ideaal voor jouw keuken, zeker als jij graag wat extra ruimte in je keuken wilt. Voor een ergonomische keuken in jouw huis kunnen onze verkopers hier meer vakkundig advies geven, ook voor de ideale plaatsing van je keukentoestellen.

Comfort in de keuken

Comfort is ook erg belangrijk in de ergonomische keuken. Denk aan een verstelbaar zitje met wieltjes, waardoor je kunt bewegen tussen de kookplaat, koelkast en spoelbak: ideaal als je geen al te goede rug hebt. Zittend aan het aanrecht snijd je zo de groente en hoef je niet teveel te bewegen. Na een lange dag gewerkt te hebben kan dit zeker uitkomst bieden.

Een comfortabele keuken is voor elke leeftijd een voordeel. Een afzuigkap, waarbij je niet altijd moet bukken om te kunnen roeren in de soeppan op de kookplaat, is belangrijk en draagt enorm bij aan de comfort van een keuken. Een vaatwasser op hoogte is ook erg fijn. En niet te vergeten natuurlijk: het aanrecht dat op de goede hoogte is afgesteld.

Comfort wordt dus vooral bereikt door de juiste afmetingen. Heb je de juiste afmetingen die passen bij de personen die de keuken gebruiken, dan heb je een comfortabele keuken.

Hoe krijg je een comfortabele keuken?

  • De diepte van het werkblad
  • Hoogte van je werkblad
  • Diepte van de keukenkastjes
  • Last van je rug? Een zitje kan een fijne optie zijn
  • Hang de afzuigkap hoog genoeg
witte keuken

Extra tips

Nog enkele extra tips van onze keukenadviseurs zodat jij de ideale ergonomische keuken kan laten installeren:

Kies voor lades in de plaats van legplanken: vaak zijn lades duurder dan legplanken, maar het is de investering zo waard. Geen vervelend gedoe meer met spullen die helemaal achterin de kast staan en waar je moeilijk aan kan. We moeten je vast niet vertellen dat je die spulletjes bijna nooit zal gebruiken. Ergonomisch gezien is het ook veel beter om te kiezen voor lades omdat je zo veel minder moet bukken (beter voor je rug) en minder ver moet reiken in de kasten.

Ga je toch liever voor legplanken? Investeer dan in verhogers voor je borden en kommetjes: zo kan je meer stapelen en kan je iets gemakkelijker aan al je borden.

Ook de keukentoestellen zelf kan je ook zo ergonomisch mogelijk laten installeren. Heb je een hoger aanrecht nodig en moeten de toestellen ook wat hoger staan omdat je anders last krijgt van je rug, nek en schouders? Onze installateurs helpen je graag om de keuken en de toestellen op jouw maat te installeren.

Wil je liever geen dampkap omdat je te groot bent en je sowieso je hoofd zal stoten? Kies dan voor een kookplaat met ingebouwde afzuiging (link naar artikel).

Indeling van kasten en lades

Ook de indeling van je kasten en lades kan op een erg ergonomische manier: alles wat je regelmatig gebruikt, heeft een prominente plaats nodig en moet snel bereikbaar zijn. Ook is het erg handig om je keuken zo in te richten, dat lichte voorwerpen bovenaan staan, de zwaardere voorwerpen geef je een plaats in de onderste keukenkasten.

witte keuken

Samenvattend: de ergonomische keuken

Samengevat, dit zijn de punten om rekening mee te houden als je een ergonomische keuken wilt laten installeren:

  • De keukendriehoek
  • De hoogte van het werkblad en de keukentoestellen
  • De diepte van je werkblad
  • Kies voor lades in de plaats van kastjes
  • Laat toestellen verhogen als dat nodig is voor jou
  • Kies voor een kookplaat met afzuiging
  • Een keukeneiland kan de keuken ook meer ergonomisch maken
  • De manier van indeling van je kasten en lades

Wil je graag jouw toekomstige ergonomische keuken eens in het echt komen bewonderen? Altijd welkom in een van onze showrooms, waar onze adviseurs je graag verder helpen.