fineer hout keuken

Een granieten werkblad voor een flinke portie luxe

Of je nu een moderne, landelijke, Scandinavische of houten keuken wenst, met een granieten werkblad schiet de uitstraling van je keuken meteen de hoogte in. Het materiaal is zó tijdloos dat het bij elk type keuken en bij alle keukenfronten past. De keukenadviseurs van Adrem Keukens geven je graag een woordje uitleg over de exacte eigenschappen van onder andere granieten, composiet, keramiek, dekton en laminaat werkbladen.

Wat is graniet?

Graniet komt tot stand wanneer magma ondergronds stolt. Het stollingsgesteente wordt wereldwijd gewonnen uit de aardkorst en dat zorgt ervoor dat het gesteente per locatie een andere kleur en structuur vertoont. De mineralen waaruit het bestaat bepalen de kleur en geven een gespikkeld uitzicht.

De afwerking van je granieten werkblad

Afwerkingsmethoden van graniet

Een granieten werkblad kan op verschillende methoden afgewerkt worden:

  1. Glanzende of gepolierde graniet komt tot stand door het oppervlak met meerdere slijpstenen te behandelen.
  2. Bij matte of verzoete graniet worden grovere schuurstenen gebruikt voor de behandeling van het oppervlak.
  3. Gebrande graniet ontstaat door het eerst op een heel hoge temperatuur te brengen en vervolgens snel af te koelen. Hierdoor verkrijg je een ruw en oneffen resultaat dat prachtig combineert met massief hout.

Randafwerking

Niet alleen het oppervlak van je granieten werkblad kan bewerkt worden. Ook de randen kunnen naar wens uitgevoerd worden:

  • rechte rand
  • afgeronde rand
  • opgedikte rand
  • waterkering rand
  • papegaaienbekrand
  • gefrijnde rand
1151

De troeven van een granieten werkblad

Een granieten keukenwerkblad, dat is pure luxe. Niet alleen is het een 100% natuurlijk materiaal. Dankzij de unieke tinten en patronen zal je niet snel iemand tegenkomen met exact hetzelfde keukenblad. De vaakst voorkomende kleuren zijn grijs en zwart. Zwart graniet is de laatste jaren razend populair bij strakke, moderne keukens. Welke kleur je ook kiest, luxueuzer wordt het niet.

Graniet ziet er niet alleen mooi uit. Het is keihard, krasbestendig, stoot- en slijtvast. Met een beetje verzorging blijft je werkblad er onaangeroerd uitzien, wat het een uiterst duurzaam en tijdloos materiaal maakt.

1152

Draag zorg voor je granieten werkblad

Een natuurlijk materiaal als graniet moet je met zorg behandelen. Het is een onderhoudsvriendelijk materiaal en kan tegen een stootje. Zo is het bestand tegen hardere reinigingsmiddelen (met een lage pH-waarde). Om te vermijden dat er vlekken ontstaan door vloeistoffen, azijn, citroen of vet wordt graniet geïmpregneerd. Voor een dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek of neutrale zeep.

Net zoals bij composiet kan er zich bij graniet ook een thermoshock voordoen. Vermijd scheuren door aanrakingen met extreem hete voorwerpen en plaats altijd een onderzetter onder warme pannen en potten.

Graniet moet je gezien en gevoeld hebben

We kunnen je dan wel in geuren en kleuren vertellen over de schoonheid van graniet, maar deze steensoort moet je in levende lijve gezien en gevoeld hebben. In onze toonzalen staan er diverse keukens te schitteren die tonen hoe mooi graniet gecombineerd kan worden met andere materialen, zoals die van je keukenfronten, meubelbeslag, spoelbak of kraan. Om toch al een voorsmaakje te krijgen, kan je even neuzen tussen onze gerealiseerde keukens.